Redžep Tajip Erdogan Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Švedska i Finska moraju Turskoj izručiti do 130 "terorista" pre nego što turski parlament potvrdi njihov zahtev za pridruživanju NATO-u, rekao je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Dve su zemlje nakon ruske invazije na Ukrajinu zatražile članstvo u NATO-u, a to mora potvrditi svih 30 članica Saveza.

Turska je posebno istaknula Švedsku kao državu koja mora zauzeti jasan stav protiv osoba koje Ankara smatra teroristima, a većinom se radi o kurdskim militantima. Ankara tu grupu takođe krivi za pokušaj državnog udara 2016. Švedska i Finska su u junu 2022. s Turskom potpisale sporazum o izručenju traženih osoba kako bi premostile prigovore Ankare i pridružile se NATO-u.

Turska traži izručenje oko 130 osoba

„Rekli smo im, ako nam ne predate teroriste, vaš zahtev u parlamentu neće proći“, rekao je Erdogan, aludirajući na zajedničku konferenciju za novinare u novembru sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom. Turski predsednik traži izručenje oko 130 „terorista“, prenosi Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

Ankara je prošle nedelje osudila videomontažu koju je napravila grupa bliska Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) u Švedskoj, na kojoj lutka s likom predsednika Erdogana visi obešena za noge i takođe ga nazivaju „diktatorom“. Dve zemlje su obećale da će deportovati ili izručiti osumnjičene za terorizam, oslanjajući se na turske obaveštajne podatke i zakone EU.

„Ne tražimo ništa što nije u skladu s njihovim zakonom“

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin u subotu je upozorio da vreme ističe te da bi parlament, ako dve zemlje ispune obećano, njihove zahteve ratifikovao pre predsedničkih i parlamentarnih izbora u maju.

Kalin smatra da Turska od Švedske i Finske „ne traži ništa što nije u skladu s njihovim zakonom“ te dodaje da je Ankara „vrlo realna“. Kristerson je pak ranije u ponedeljak rekao da je njegova zemlja u „dobroj poziciji“ gleda ratifikacije Turske za članstvo u NATO-u.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare