šanse za preživljavanje kovida
Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Italijanski štab za civilnu zaštitu po prvi put od 8. marta saopštio je pozitivnu vest da je u poslednjih nekoliko dana sve manji broj dnevnih slučajeva prijave zaraze koronavirusom, što je znak da je ova država prvi put od početka epidemije počela da izravnava krivulju zaraze i da se širenje virusa polako usporava.

Italija je bila prva evropska zemlja koja se suočila sa epidemijom koronavirusa, a zaključno sa 3. aprilom zaraženo je više od milion ljudi širom sveta, a ova država je druga zemlja u svetu po broju zaraženih i ima trenutno 110.000 obolelih, a u stopu je prate Sjedinjene Države. Takođe Italija ima i najveći broj umrlih od koronavirusa tokom epidemije, a ta brojka iznosi 13.000 Italijana koji su život izgubili u borbi sa opakim virusom.

Takođe, ovde treba dodati i da je od 9. marta čak 60 miliona stanovnika Italije pod strogim karantinom i zatvoreni su u svojim kućama.

Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Dok civilne vlasti šire optimizam jer se stopa transmisije i infekcije smanjuje, lekari i dalje oklevaju da počnu sa slavljem.

„Da, jesmo izravnali krivulju. Vidim svetlo na kraju tunela, kazao je Lorenco Kasani, direktor klinike za starije osobe u Lombardiji, regionu koji je najviše pogodio koronavirusa. Međutim, taj tunel je jako dug“, dodao je on.

„Moramo biti veoma oprezni s našim optimizmom“, kaže Kasani i dodaje: „Ne bi trebalo da se opuštamo zbog ovih brojeva. I dok službeni brojevi sugerišu smanjenje porasta broja novih potvrđenih slučajeva, oni ne računaju na sve one koji su pozitivni na Covid-19 ali nisu testirani. Broj onih s blagim simptomima ili bez simptoma je ogroman, kaže Kasani.

Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

S druge strane „čarobni broj“ na koji valja obratiti pažnju je procenat povećanja ukupnog broja slučajeva u odnosu na prethodni dan. A kad taj broj bude nula, to će značiti da nema novih slučajeva“, dodaje Nino Kartanbelota, predsednik Udruženja GIMBE za istraživanje i edukaciju.

Podaci za period od 31.marta do 1. aprila pokazuju da je povećan broj ukupnih slučajeva za samo 4,5 odsto, što je bolji rezultat nego što je to bilo u periodu između 16. i 17. marta.

Javni zdravstveni radnici predviđaju u Italiji dalje smanjenje broja novih slučajeva zaraze početkom aprila, što se pripisuje oštrim merama, zabrane ograničenja kretanja, koje su uvedene bile nekoliko nedelja ranije.

„Važno je imati dokaze da ono što radimo ima učinak“, kaže Flavia Rikardo, naučnica na Odeljenju zaraznih bolesti na italijanskom Nacionalnom zdravstvenom institutu.

Masimo Gali, direktor Odeljenja zaraznih bolesti u bolnici „Sako“ u Milanu s druge strane je zabrinut jer kako on kaže broj lakših slučajeva zaraze koronavirusom se možda i povećava i da to prolazi ispod radara svima. On dodaje da nije siguran da se krivulja zaista povlači i da je teško prognozirati, kako će ova bolest napredovati i kakva će biti krivulja i kad će doći taj mitiski vhunac epidemije koji svi čekaju. S, druge strane on dodaje da podaci koji su saopšteni kazuju da će pritisak na bolnice biti manji, posebno na one u kojima je došlo do smanjenja broja pacijenata kojima treba pomoć zbog teških simptoma sa koronavirusom.

Italijanski štab civilne zaštite smatra da će biti potrebno između tri ili četiri nedelje da se ta krvilja zaraze izravna i da će do toga doći između 6. i 7. aprila. Do tad prema podacima ovog štaba Italija je imala 26,9 posto povećanje ukupnog broja slučajeva zaraze koronavirusom, ali da se od tad broj stalno smanjuje.

Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Uprkos najavama, italijanska vlada planira da krantin za sve građane bude produžen do 13. aprila, ali ostaje i opcija da taj period bude još produžen dodatno, kao i što je izjavio italijanski permijer Đuzepe Konte „ne planira se dalje popuštanje mera zaštite“.

S time se slaže i Nino Karbelota, za koga je ideja ukidanje mera otvaranja trgovina u narednom periodu suluta i dodaje da će ukidanje mera biti različito od regiona do regiona.

Direktor bolnice za stare Kasani smatra da su stroge mere i dalje potrene i da je to jedini način da se izbegne katastrofa.

Šta kažu stručnjaci

Mnogi već sad dodaju da ostale zemlje mogu mnogo da nauče iz italijanskih grešaka i uspeha.. Jedan od važnih faktora je rana intervencija, posebno tamo gde još nije došlo do značajnog širenja zaraze, dodaju eksperti. Iako je prvi slučaj virusa otkriven bio 20. februara, virus se pune tri nedelje širio zemljom i nije bio otkriven, pre nego što je registrovan prvi slučaj, s čime je dokazano da je pravovremena intervencija mogla da uspori širenje virusa.

Neki naučnici smatraju da su italijanske vlasti reagovale sporo, čak i kad je bio otkriven prvi slučaj, pa su oklevali da uvedu mere ograničenja kretanja, kao ne bi uzdrmali i onako već poljuljanu ekonomiju zemlje.

Foto: EPA-EFE/CESARE ABBATE

Osim negativnih postoje i neke dobre stvari koje se mogu naučiti od Italijana: Smanjenje stope povećanja novih slučajeva u velikoj je meri rezultat strogih mera zaštite koje je uvela italijanska vlada i zatvaranja svih poslovnih subjekata koji nisu bitni za preživljavanje, kao i strogo ograničenje kretanja stanovništva koje nije apsolutno neophodno. Upravo teme mere su smanjile transmisiju virusa i odložile vrh epidemije, smanjile veličinu i rastegnuli boroj pojave novih slučajeva na duži vremenski period, s čime je omogućeno zdravstvenom sistemu da se kvalitetnije pozabave svim težim slučajevima.

Italija je krenula veoma agresivno da traži kontakte obolelih i započela je pripremati mere za pojana priliv zaražnih u bolnice. Italija je inače sprovela više testiranja na koronavirus nego bilo koja druga zemlja Evropske unije.

Foto:EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Direktor klinike Kasani kaže da je važno testiranje, dok je bolest još u ranoj fazi i da je važno reagovati već u prvoj fazi, kad se pojave simptomi slični gripu. Kako bolest sve više napreduje, pacijenti imaju sve veću temperaturu i tad je važna intenzivna nega. Kasani kaže da intervencija treba biti pravovremena, pre nego što bolest napreduje, kako bi se izbegle komplikacije i preopterećenje zdravstvenog sistema.

Anđelo Boreli vođa štaba civilne zaštite dodaje da mere zaštite i karantin kojim je obuhvaćena cela Italija mogli bi se protegnuti i na mesec maj.

Autor: Andrej Mlakar/ The Time