pluća; kovid; koronavirus
Ilustracija Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Nakon što je dobila koronavirus, Eni nije mogla da prepozna lice svog oca, iako je se honorarno bavi crtanjem portreta. "Glas mog oca došao je sa lica stranca", rekla je Eni istraživačima u studiji slučaja.

Sada se veruje da je Enino iskustvo sa „slepilom za lica“ rezultat dugog kovida, koji je povezan s drugim neurološkim efektima, uključujući zamagljivanje mozga, probleme s pamćenjem i gubitak mirisa i ukusa.

Eni (28) je prva i jedina osoba za koju se zna da ima slepilo za lica, koja se stručno naziva prosopagnozija i koja je u njenom slučaju rezultat infekcije koronavirusom, navodi se u novoj studiji Dartmut univerziteta.

„Lica su mi kao voda u glavi“, rekla je lekarima devojka.

Slepilo za lica može uzrokovati i moždani udar, traumatska povreda mozga ili određene neurološke bolesti, dok u nekim slučajevima može biti prisutno od rođenja i može se prenositi generacijski.

Problem je prvi put postao očigledan za Eni kada je, dva meseca nakon oporavka od kovida, srela svoju porodicu u restoranu – ali je dvaput prošla pored njih, a da ih nije prepoznala.

Sada mora da se oslanja na glasove kako bi prepoznala prijatelje i porodicu koji su ispred nje.

Ona takođe živi s problemima s navigacijom: snalaženje u omiljenoj prodavnici je sada teško, ima problema s pronalaženjem automobila na parkingu i ponekad shvati da vozi u pogrešnom smeru na nekada poznatim rutama.

„Kombinacija prozopagnozije i navigacijskih deficita koje Eni ima jeste nešto što je privuklo našu pažnju, jer ta dva deficita često idu ruku pod ruku nakon što je neko imao oštećenje mozga ili razvojne deficite“, rekao je Bred Dušejn iz Laboratorije socijalne percepcije na Dartmutu, koji je zajedno sa drugim istraživačima objavio Enin slučaj u časopisu „Cortex“.

“Naša studija naglašava vrste percepcijskih problema s prepoznavanjem lica i navigacijom koje može uzrokovati koronavirus. To je nešto čega bi ljudi trebali da budu svesni, posebno lekari i drugi zdravstveni radnici“, naveo je Dušejn, piše Njujork post.

***

BONUS VIDEO: Puste ulice megalopolisa – Šangaj u karantinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar