Foto: Jesse Ward / Zuma Press / Profimedia

Supruga meksičkog gospodara kriminala Hoakina "El Čapa" Guzmana puštena je u sredu iz zatvora nakon što je odslužila manje od dve godine od trogodišnje kazne jer je pomagala svom mužu u njegovom carstvu droge vrednom više milijardi dolara, saopšile su federalne vlasti.

Federalni zavod za zatvore rekao je u izjavi za NBC News u sredu da je Ema Koronel Aispuro puštena iz pritvora. Koronel Aispuro (34) osuđena je na tri godine zatvora u novembru 2021.

Ranije te godine, Koronel Aispuro, koji je američko-meksička državljanka, izjasnila se krivom za više saveznih zločina, uključujući zaveru za distribuciju heroina, kokaina, metamfetamina i marihuane.

Tokom izricanja presude izrazila je kajanje i stid, javio je Telemundo, mreža NBC na španskom jeziku.

Sudija je takođe doneo presudu o oduzimanju novca u iznosu od skoro 1,5 miliona dolara, prihoda od imovine koju je Koronel Aispuro osigurala od trgovine drogom, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Pre hapšenja, pomogla je svom suprugu, koji je tada bio šef meksičkog kartela Sinaloa, da pobegne iz meksičkog zatvora visoke bezbednosti 2015. godine.

Guzman je uhvaćen i vraćen u zatvor, a dve godine kasnije njegova supruga je isplanirala još jedan beg za njega, kažu zvaničnici.

Godine 2019. Guzman je u SAD-u osuđen za učešće u kontinuiranom zločinačkom poduhvatu i drugim tačkama optužnice za distribuciju tona kokaina na tlu SAD-a. Izdržava kaznu doživotnog zatvora plus 30 godina.

***

BONUS VIDEO: Hapšenje 13 lica, članova Balkanskog kartela

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar