Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT, EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL,EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Tokom proteklih jedanaest dana koliko traje rusko-ukrajinski rat mogli smo da vidimo kako se jedan za drugim na političkoj pozornici smenjuju svetski lideri, koji pokušavaju da umirujućim tonom, ili pak zapaljivom retorikom, pažnju javnosti bar na koji minut okrenu ka sebi. Među njima se izdvajaju dva dobro poznata lica - francuski predsednik Emanuel Makron sa kojim ruski predsednik Vladimir Putin često razgovara i novi nemački kancelar Olaf Šolc koji je svojim postupcima i izjavama konačno izašao iz senke svoje prethodnice - čuvene Angele Merkel.

Prvi kec kog je Šolc izvukao iz rukava bila je odluka da se obustavi projekat Severni tok 2. Ovim je nemački kancelar jasno stavio do znanja Putinu da nije na njegovoj strani.

Pročitajte još:

Ono po čemu je ova odluka takođe značajna, jeste da lider socijaldemokrata poručuje nemačkoj javnosti da je raskrstio sa stavom koji je po pitanju Rusije imala bivša kancelarka Angela Merkel.

Naime, Merkel je na Putina gledala kao na izuzetno značajnog partnera. Često su se u javnosti pojavljivali zajedno, a neretko su organizovali i zajedničke konferencije. Zbog toga su se tokom proteklih dana više puta čuli pozivi upućeni bivšoj kancelarkii da se vrati iz penzije i učestvuje u pregovorima između Rusije i Ukrajine. Kao razlog se navodi to što Putin poštuje Merkelovu, veruje joj i procenjuje se da ona može da iskaže određenu empatiju i istovremeno zatraži promenu u pristupu.

Međutim, Merkelova se povodom ovih poziva još uvek nije oglasila, dok njen naslednik nastavlja da aktivno učestvuje u rešavanju rusko-ukrajinske krize.

Vladimir Putin i Angela Merkel Foto: EPA-EFE/SPUTNIK / KREMLIN

„Šolcomat“ na potezu

Međutim, ono što je problematično sa potetima nemačkog kancelara jeste to što zaustavljanjem projekta kojem je kumovala njegova prethodnica, cene gasa u Nemačkoj mogu da dostingu rekordni nivo.

Zbog toga je Šolc dao instrukcije da se napravi procena o tome kako Nemačka može da nastavi snabdevanje energijom, a da ne zavisi od Rusije.

„Situacija se suštinski promenila“, poručio je Šolc nakon objavljivanja odluke o zaustavljanju projekta koji je trebalo da u Nemačku gas dostavlja direktno iz Nemačke.

Poslednja u nizu Šolcovih izjava vezanih za rusku invaziju upućena je direktno bivšem kancelaru Nemačke Gerhardu Šrederu, koji je javno podržao Putina.

Aktuelni nemački kancelar od Šredera je tražio da podnese ostavku na svoje funkcije u ruskim državnim kompanijama.

Minhenska bezbednosna konferencija Olaf Solc
Olaf Šolc govori u okviru Minhenske bezbednosne konferencije Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Šolc je naglasio da Šrederove veze sa ruskim kompanijama nisu privatna stvar pošto je on bivši kancelar.

Međutim, bilo je i izjava koje su bile upućene Putinu direktno. Šolc je rekao ranije ove nedelje da ruska invazija na Ukrajinu zahteva dramatično drugačiji odgovor Nemačke nego u prošlosti i najavio da će zemlja poslati protivtenkovsko oružje i rakete zemlja-vazduh Ukrajini. Ta zapanjujuća odluka – odustajanje od dugotrajnog odbijanja Nemačke da izvozi oružje u zone sukoba, smatra se ništa manje nego istorijskim raskidom sa spoljnom politikom te zemlje posle Drugog svetskog rata.

Takođe, u sredinom februara je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u Nemačkoj svom govoru istakao da „još jednom postoji ratna pretnja u Evropi“ i da je Zapad spreman da odmah odgovori na rusku vojnu akciju, ali da je naglasak i dalje na pronalaženju diplomatskog rešenja.

„Jasno sam stavio do znanja da će svako kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine imati visoku cenu za Rusiju na političkom, ekonomskom i strateškom smislu“, rekao je Šolc tada.

Markon – ključni igrač u Evropi

Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/SARAH MEYSSONNIER

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji od januara ove godine predsedava Evropskom unijom postao je čovek koji je najviše puta viđen u društvu Putina od početka krize.

Kriza, ali i uloga vođe koju u ovom trenutku uživa Makron, došla je u pravom trenutku po njega. Naime, u Francuskoj se ovog aprila održavaju predsednički izbori, a aktuelni predsednik je u četvrtak objavio da će se boriti za drugi petogodišnji mandat.

Eventualnom pobedom, Makron bi se upisao u istoriju kao jedini reizabrani predsednik. Stoga, njemu dosta znači uloga koji trenutno ima na geopolitičkoj pozornici, jer je Makronov rejting skočio tokom poslednjih nedelja, pa mnogi sugerišu da će mu upravo ona i doneti pobedu na predstojećim predsedničkim izborima.

Jedini koji sme da Putinu kaže šta misli

Uz to, Makronu raste popularnost na nivou čitave Evrope. Na njega gledaju kao na pravičnog čoveka koji uvek kaže ono što misli, i to ni manje ni više nego Putinu u oči.

Foto:EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

To je uradio u četvrtak kada je ruskom predsedniku tokom razgovora rekao da laže sebe i da “ i da će njegova zemlja ostati „izolovanja, oslabljena i pod dugotrajnim sankcijama“.

„Ovaj razgovor je nažalost bio prilika da čujemo da će predsednik Putin nastaviti vojnu intervenciju i da će ići do kraja. Poziv je učinio da se Makron vrati neslaganjima koje imamo sa Rusijom, da se založi za diplomatsku alternativu vojnim operacijama, da kaže istinu Putinu o načinu na koji gleda na njegov rat u Ukrajini, ali i posledicama koje te to imati dugoročno po Rusiju“, rekao je taj neimenovani izvor nakon razgovora, a dvojica predsednika ponovo su razgovarala danas.

BONUS VIDEO: Kijev u plamenu posle još jednog napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare