Robert Fico Foto: Radovan Stoklasa/TASR via AP

Još uvek ne znamo dovoljno o motivu atentata na slovačkog premijera Roberta Fica, ali osim političkog, motiv može da bude i finansijske prirode, rekao je za N1 politički analitičar Boško Jakšić.

Kako navodi, u odnosu na Poljsku i Češku, Slovačka je više okrenuta ka Rusiji.

„Fico je u svojoj kampanji obećavao da će ukinuti vojnu pomoć Ukrajini, ali tu pretnju nije mogao da ostvari jer je morao da učini uslugu svom koalicionom partneru. Ali on se i dalje protivi sankcijama Rusiji koje smatra ‘beskorisnim’“, objasnio je Jakšić za N1.

Boško Jakšić Foto:FoNet/Ana Paunković

Takvom politkom, koja je veoma bliska politici Viktora Orbana, on pravi velike probleme Evropskoj uniji i NATO-u, čija je Slovačka članica, naveo je.

„Ono što razlikuje Fica od Orbana jeste da Slovačka ima veoma razvijeno i snažno civilno društvo i teže prolaze pokušaji autoritarne vladavine poput Mađarske“, objasnio je on.

Mi ne znamo koji su motivi ovog atentata, da li su politički ili možda finansijski, istakao je Jakšić.

„Imajući u vidu da je Fico umešan u ozbiljne korupcionaške afere i 2018. praktično najuren sa vlasti posle velikih demonstracija i ubistva novinara. Taj njegov finansijski bekgraund bi mogao da bude uslovno govoreći jedan od motiva ovog atentata“, rekao je sagovornik N1.

Iz Slovačke dolaze komentari da je atentat kulminacija podela u društvu, a analitičari iz te zemlje podećaju da i odlazeća predsednica Zuzana Čaputova dobija brojne pretnje.

Čaputovoj ističe mandat u junu, ali ona se sve vreme trudila da blokira Ficovu prorusku poltiiku, objasnio je Jakšić.

„Međutim, funkcija predsednika u Slovačkoj je ceremonijalna i nema neku težinu. Svu vlast jeste imao Fico. Sama činjenica da se on četvrti put vratio na vlast jeste bila iznenađujuća jer je na neki način ukazivala na podele u slovačkom društvu. Moguće ih je i odavde naslutiti. Nisu svi za Rusiju, nisu svi za Putina, veliki deo stanovništva želi da Slovačka ostane u EU, da bude lojalna članica NATO-a. Te političke trzavice mogu nekoga da navedu na pokušaj atentata, ali ponavljam da nemamo dovoljno podataka o mogućem motivu, da li je politički, finansijski ili neke treće vrste“, zaključio je on.

Sve informacije o atenatu na Fica možete pratiti u našem blogu uživo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare