Foto:Tanjug/Jacob King/Pool Photo via AP/AP Photo/Markus Schreiber/Social Networks / Zuma Press / Profimedia/ EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Nažalost, godina za nama je nas je podsetila na to da se borba za ženska prava nalazi tek na početku. Ubistva, nasilje, nipodaštavanje, seksualna diskriminacija i ostale pošasti sa kojima se žene vekovima suočavaju nisu isčezle. Ipak, svetlo u tunelu i te kako postoji, a u to su nas ličnim primerima uverile hrabre žene, čija je borba obeležila 2022. godinu.

Epicentar mukotrpne borbe za ženska prava u godini za nama postao je Iran. Imena žena koje su na svojoj koži iznele revoluciju verovatno nije moguće ni popisati. Ipak, imena tri hrabre devojke – Mahse Amini, Hadis Nadžafi i Nike Šaharimi ostaće uklesana u temeljima borbe.

Sve je počelo kada je moralna policija – zadužena za kontrolu poslušnosti žena, pre svega u kontekstu njihovog odevanja usmrtila Mahsu Amini, koja je imala svega 22 godine.

Iranska navijačica
Iranska navijačica; Foto: Fabio Ferrari / LaPresse / Profimedia

Zbog toga što glavu nije prekrila hidžabom je privedena i brutalno pretučena. Batine “pravičnih” muškaraca ugasile su njen mladi život.

Njena smrt bila je okidač za masovne proteste širom Irana. Žene su ustale i glasno rekle – prekinite da nas ugnjetavate!

Međutim, smrt nije prestala, počela je da se širi ulicama poput kuge i bivala sve brutalnija.

Ubrzo je ubijena i Hadis Nadžafi. Imala je samo 20 godina. Na poslednjem snimku na kom se vidi živa, vezala je kosu u rep u znak protivljenja rigoroznim pravilima i krenula u borbu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi, Social Networks / Zuma Press / Profimedia,SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Shutterstock

Nekoliko minuta kasnije je izrešetana sa šest metaka od strane policije i preminula je od posledica ranjavanja na licu mesta.

Sledeća poznata žrtva režima i moralne policije je sedamnaestogodišnja Nika Šakarimi. Ona je sa prijateljima protestovala zbog brutalnih ubistava Mahse Amini i Hadis Nadžafi, kada ju je policija kidnapovala i odvela na nepoznatu lokaciju.

Njeno telo je nakon nekoliko dana predato porodici, koja je prijavila da je Niki odsečen nos, kao i da se na telu jasno vide tragovi prebijanja.

Pored njih, na isti ili još gori način na protestima stradalo je još najmanje 297 žena i muškaraca.

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Drvlje i kamenje na najmlađu premijerku

Nasilje, kako fizičko tako i psihičko ne zaobilazi ni žene iz “modernijih” društava.

Žrtva mizogenih i malicioznih napada medijskih mašinerija pre nekoliko meseci bila je finska premijerka Sana Marin.

Njoj je zajednica zamerila nešto što joj nikada ne bi bilo zamereno da se ne bavi politikom – sklonost ka zabavi.

Lavinu su pokrenuli snimci sa jedne privatne zabave na kojima se može videti kako i finska premijerka uživa u druženju sa prijateljima.

Foto:Roni Rekomaa / AFP / Profimedia; ; printscreen/twitter

Na snimcima se vidi kako Marin pleše i peva u društvu finskih političara, voditelja i influensera.

Tim povodom oglasila se i sama premijerka koja je kazala da na snimcima ne vidi ništa problematično.

„Plesala sam, pevala, slavila i radila legalne stvari. Ne znam da sam radila nešto nezakonito tako da ne vidim potrebe da policija interveniše. Provodila sam veče s prijateljima. Pila sam malo, ne mnogo“, rekla je Marin.

Dodala je kako je mislila kako privatni snimci, ipak, neće doći u javnost.

“Loše je to što su objavljeni. Imam porodični život, radim mnogo, ali svoje slobodno vreme provodim s prijateljima. Međutim, moram reći da se nisam drogirala”, zaključila je Marin.

Olena Zelenska Foto:ANDRE PAIN / AFP / Profimedia

Iako nije bila dužna da bilo šta dokazuje, Marin se samoinicijativno testirala na nedozvoljene supstance i naravno bila negativna.

Nakon ovog, u medijima se pojavilo još nekoliko snimaka Marin u “opuštenijem izdanju”, a ona je svaki udara stojički podnela i na kraju – pobedila.

Olena Zelenska

Da jake žene poput Sane Marin vladaju, ali i spasavaju planetu govori i primer Olene Zelenske, supruge lidera ratom zahvaćene Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Naime, od početka ruske invazije na Ukrajinu, supruga ukrajinskog predsednika svakodnevno preko društvenih mreža obaveštava svet o ratnim dešavanjima i onome kroz šta njen narod prolazi. Takođe, odbija da napusti Ukrajinu, zbog čega je postala jedna od omiljenih osoba ukrajinske nacije.

#related-news_1

Neretko pruža podršku ženama koje učestvuju u ratnim dešavanjima, od onih na prvoj liniji fronta, do onih koje se porađaju u skloništima ili u njima staraju o svojoj deci.

„Jednom sam napisala da u Ukrajini živi dva miliona žena više od muškaraca. To je bila samo statistika. Ali to sada poprima nov smisao, jer to znači da naš otpor ima konkretno žensko lice“, napisala je Zelenska jednom prilikom.

BONUS VIDEO „Besne smo i dalje“ Novi protest ispred Informera, blokiran saobraćaj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar