Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Abed Khaled/Tanjug/AP Photo/Hassan Eslaiah/Belal Khaled / AFP / Profimedia/Adel Al Hwajre / Zuma Press / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Agencija UN za rad s palestinskim izbeglicama (UNRWA) potvrdila je danas da je drugi konvoj s humanitarnom pomoći ušao u pojas Gaze preko egipatskog prelaza Rafa, ali se još čeka da na tu palestinsku teritoriju stigne gorivo, bez koga će, kako navode, Gaza ostati za tri dana.

Svetski program za hranu (WFP) upozorio je u međuvremenu da je humanitarna situacija u Gazi katastrofalna, da je pomoć isporučena juče u 20 kamiona samo „kap u moru“ i a da je humanitarnim agencijama potreban bezbedan i održiv pristup palestinskoj enklavi.

UNRWA je navela da je u toku provera svih 17 kamiona na ulazu u Gazu u kojima se nalaze hrana, voda i medicinske potprepštine za stanovništvo, pošto je juče stigao prvi konvoj pomoći od 20 kamiona, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Egipatske vlasti saopštile su da je 20 kamiona s humanitarnom pomoći koji su juče ušli u Gazu dopremilo hranu, vodu i lekove, ali ne i preko potrebno gorivo.

PROČITAJTE JOŠ:

„Bez goriva neće biti vode, neće funkcionisati bolnice ni pekare. Bez goriva, pomoć neće stići do mnogih civila kojima je očajnički potrebna.

Bez goriva, neće biti humanitarne pomoći“, rekao je neimenovani zvaničnik UNRWA.

Generalni komesar UNRWA Fili Lazarini saopštio je danas da će „UNRWA za tri dana ostati bez goriva, od ključnog značaja za humanitarni odgovor u pojasu Gaze“, prenosi Si-En-En.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar