Foto:privatna arhiva

Do pre dve godine, internet je bio pun glasina o tome šta je moglo da se desi sa Megumi Jašiki i Narumi Takumi iz Japana, koje su nestale 1996. godine kada su imale 19. godina.

Pričalo se da su ih oteli severnokorejski agenti, ali i da ih je silovala i ubila banda. U poslednjoj spekulaciji, duhovi devojaka su navodno naterali dvojicu članova bande da polude, dok su trojica i dalje bila na slobodi. Ništa od ovoga se nije pokazalo istinitim.

Godine 2020. sa morskog dna u luci Fušiki u gradu Imizu, izvučeno je vozilo i njemu su pronađena tela dve devojke.

Uprkos otkriću, još uvek postoje brojna pitanja o tome zašto je policija tako sporo reagovala i zašto su devojke pronađene tek posle toliko godina, prenosi Tokio reporter.

„Ukleto mesto“

Bila je Zlatna nedelja kada su 1996. godine oko 21 čas, devojke koje su živele u gradu Hami, rekle svojim roditeljima da su krenule u grad Uozu.

Foto:Wikipedia

Njihova destinacija je bio hotel Tsubono koji je tada bio napušten. Među stanovnicima u regionu je bio poznat kao „ukleto mesto“.

Smešten oko 60 km istočno od Himija, hotel je imao šest spratova. Početkom 1980-tih godina direktor hotela je nestao nakon što je podneo zahtev za bankrot. Zatim je tokom narednih godina imovina hotela prodata na aukciji za 35 miliona jena. Međutim, hotel je ostao napušten. Pošto je propao, postao je svratište bandi.

„Mi smo u Uozu“

Prema pisanju lokalnih medija, Jašiki i Tarumi su ranije dva puta posetile taj hotel. Ovog puta, Jašiki je spakovala i baterijsku lampu u vozilo. Njena saputnica je ponela baterije. Himi se nalazio na oko 13 kilometara od luke Fušiki. U zavisnosti od putanje, njihovo odredište Uozu je bilo oko 40 do 50 kilometara odatle.

U nekom trenutku tokom putovanja zaustavile su se u onome što je bilo poznato kao partk Kaiomaru, mesto okupljanja mladih u blizini luke.

Oko 22 časa na benzinskoj pumpu u Uozu su ugasile vozio. Put do hotela se proteže kroz planine. Poslednji put su čuli nešto o njima kada je Takumi poznaniku preko pejdžera napisala: „Mi smo Uozuu“.

Dva dana kasnije njihove porodice su prijavile njihov nestanak. Sledećeg marta, kada su obe počele da se vode kao odrasle osobe, objavljena su njihova imena.

U jednom članku iz 1997. godine se govori o njihovom nestanku: „Oko napuštene zgrade nije bilo tragova nečega što pripada žrtvama poput mrlja od krvi ili odeće“, navodi se.

Novinar Šukan Džosei je posetio oronulo mesto 2020. godine. Nakon što se popeo stepenicama, pronašao je grafite na zidovima, vratima i stubovima. Poluotvorena vrata lifta su vodila u ambis.

„Odjednom je vozilo počelo da se kreće unazad“

Godinama policija nije imala nikakav trag o ovom slučaju. Međutim 2014. godine istražitelji su saznali da postoje tri svedoka koja mogu da pomognu oko ovog slučaja.    Policija ih je intervjuisala tek u januaru 2020. godine.

„Auto sa dve žene je pao sa parkinga u more u blizini parka Kaimoaru u ponoć na veliki praznik 1996. godine“, rekao je jedan od svedoka.

Svedok je dodao da kada su prošli da razgovaraju sa devojkama, koje su sedele na mestu vozača i suvozača, da je „automobil iznenada krenuo unazad i da je pao u more“. Kada su ih pitali zašto su nakon toliko godina odlučili da progovore, svedoci su rekli da su bili uplašeni.

Zatim su sprovedena istraživanja koja su uključivala upotrebu detektora metala i ronilaca. Vozilo je kasnije locirano na dubini od 8 metara. Podignuto je sa dna 4. marta 2020. godine.

Pored posmrtni ostataka, istražitelji su pronašli i kreditnu karticu za benzinsku pumpu sa imenom „Jašiki Megumi“.

Rezultati DNK analize su pokazali da je policija pronašla tela nestalih devojaka.

PROČITAJTE JOŠ:

Sumnje i dalje postoje

Na interentu se pričalo kako se broj svedoka koji su se javili poklapa sa brojem članova bande koji su ostali među živima, a koji su navodno silovali i ubili devojke.

Bez obzira da li su se svedoci sami javili policiji ili ne, postavlja se pitanje zašto je policija čekala šest godina da reaguje na trag koji su dobili.

Kada ga je kontaktirao novinar, predstavnik odeljenja za maloletnike u policiji u prefekturi Tojama rekao je da su svedoci intervjuisani više puta i se u ovom trenutku ne sumnja na neki prekršaj.

Otac Megumi Jašiki je rekao da je umoran od policije.

„Uopšte ne verujem svedocima. Ne znam ko su oni. Pitao sam policiju, ali mi nisu rekli“, naveo je. On želi da se istraga nastavi.

Izgledi za rešenjem ne deluju obećavajuće.

„Istražićemo, po potrebi, u budućnosti“, rekao je šef policije prefekture Tojama.

BONUS VIDEO: Masakr u Severnoj Karolini: Maloletnik ubijao redom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar