Foto:Daniel Ceng Shou-Yi / Zuma Press / Profimedia; ABACA / Abaca Press / Profimedia; APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia;

Predsednik Sjedninjenih Država Džo Bajden odobrio je slanje američke kasetne municije za Ukrajinu, i povlačenje oružja iz zaliha američkog Ministarstva odbrane trebalo bi da počne u petak.

Ova će zaobići američki zakon koji zabranjuje proizvodnju, upotrebu ili prenos kasetne municije sa stopom neuspeha većom od jedaan odsto, piše Vašington post.

Ovo oružje, koje je prvi put korišćeno tokom Drugog svetskog rata, obično ispušta veliki broj manjih bombi i poznato je po ubijanju civila.

Pročitajte još:

Takođe, kasetna municija je zabranjena od strane većina sveta Konvenciji o kasetnoj municiji iz 2008. godine, koju nisu potpisale SAD, Rusija i Ukrajina.

Inače, stavovi Bajdenove administracije o obezbeđivanju kasetne municije Ukrajini su se promenili tokom prošle godine. U decembru, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da su SAD zabrinute u vezi sa slanjem kontroverznog oružja, koje je zabranjeno u više od 100 zemalja jer neeksplodirana ubojna sredstva mogu na kraju ubiti civile.

BONUS VIDEO Katastrofalne posledice rušenja brane u Ukrajini: Dok se Moskva i Kijev optužuju ko je detonirao hidroeleketranu na Dnjepru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar