Ukrajinska vojska, Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Ukrajinski komandant rekao je za CNN da su njegove snage poštedele život ruskom vojniku kada se predao na frontu samo nekoliko trenutaka pre nego što su njegovi operateri hteli da ga ubiju. Snimak dronom iz ukrajinske 92. mehanizovane brigade, koju je objavio Vol Strit Žurnal, navodno prikazuje predaju koja se odvijala u rovu u istočnom gradu Bahmutu u maju.

U izjavi za CNN Jurij Fedorenko, komandant divizije jurišnih bespilotnih letelica 92. brigade, potvrdio je da se predaja dogodila.

„Kada je shvatio da će umreti, podigao je ruke i rekao da se više neće boriti. U to vreme smo imali eksploziv spreman da ga eliminišemo. Ali budući da je neprijatelj bacio oružje i pokazao da će se predati, odlučeno je da mu se izda zapoved da se preda“, rekao je on.

Video navodno prikazuje ruskog vojnika kako beži ispred ukrajinskih jurišnih letelica u rovovima u Bahmutu. Vojnik se potom zaustavlja i pokušava da komunicira s dronom rukama. Vol Strit Žurnal objavio je da se radi o Ruslanu Anitinu.

Anitin ima 30 godina i studirao je veterinu. Nije očekivao da će završiti usred rata, piše VSŽ. U februaru prošle godine regrutovan je i poslat na front u Lugansk.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iako bi se mogao da se suoči sa zatvorom ako se vrati u Rusiju u razmeni zatvorenika, Anitin je rekao da je to sve što sada želi.

„Neka me zatvore. Želim da se vratim kući svojoj porodici i nikada više ne doživim stvari koje sam ovde video“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare