Foto: Tanjug/Ilya Pitalev/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se određuje novi koncept spoljne politike države, jer, kako je on rekao, zbog ozbiljnih promena koje se dešavaju u svetu, neophodno je prilagođavanje strateških dokumenata.

„Danas sam potpisao ukaz kojim se odobrava ažurirani koncept spoljne politike Ruske Federacije“, rekao je on tokom sastanka sa stalnim članovima Saveta bezbednosti, a prenela Ria Novosti.

Prema njegovim rečima, taj koncept činiće osnovu praktičnog delovanja zemlje na duži rok, a postaće i dobra osnova za dalji rad u oblasti međunarodnih odnosa.

Pročitajte još:

„Dat je opis dugoročnih trendova u međunarodnom razvoju, uključujući krizu ekonomske globalizacije, koja se donedavno odvijala po američkim pravilima“, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Poslednji put Rusija je modifikovala koncept spoljne politike 2016. godine. Krajem januara 2022. Ministarstvo spoljnih poslova izradilo je nacrt novog dokumenta, koji je trebalo da uzme u obzir promene na međunarodnoj sceni. Ipak, nakon razmatranja Koncepta na sednici Saveta bezbednosti, Putin je naložio da se on doradi.

Ministarstvo spoljnih poslova je ranije napomenulo da će mnoge odredbe iz ažuriranog Koncepta odrediti spoljnopolitičku liniju Moskve u narednih nekoliko godina.

BONUS VIDEO Ukrajinci uništili rusko skladište u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar