Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer

Broj mrtvih u požarima na Havajima popeo se na 93, a sada se pojavio i novi video na kojem se vidi kako stanovnike talasi u okeanu bacaju naokolo, nakon što su skočili u vodu da potraže spas od plamena.

Požari na ostrvu Maui sada su postali najsmrtonosniji požari u modernoj istoriji SAD, jer vlasti nastavljaju da rade na identifikaciji žrtava.

Pojavili su se i novi snimci ljudi koji su skočili u Tihi okean u pokušaju da pobegnu od plamena dok su požari zahvatili ostrvo prošle nedelje.

Oni iz grada Lahaina se vide kako se bore sa uzburkanom vodom dok ih okružuju gusti dim i žar.

Stanovnica istorijskog grada Džoan Hajaši rekla je za Foks 11 da su oni u vodi morali da čekaju osam sati da bi bili spaseni.

Hajaši je rekla: „Izglealo je kao ogromna baklja, morali smo da trčimo u okean. U okeanu smo verovatno bili oko osam sati. Plamen je udarao“.

Uprkos tome što su spasioci izvukli neke meštane na sigurno, nažalost nisu svi koji su skočili da pobegnu od plamena uspeli da se izvuku živi.

Federalni radnici hitne pomoći sada imaju zadatak da probiju zgarište koju je ostavio požar koji je sravnio vekovni grad Lahaina.

Timovi su obeležavali domove svetlo narandžastim X kako bi snimili početnu pretragu i kontaktirali službe kada otkriju ljudske ostatke.

Šef policije Mauija Džon Peletije rekao je da su posade sa psima sa leševima pokrile samo 3 odsto područja pretrage, a očekuje se da će broj poginulih ponovo porasti.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ty O’Neil

Peletier je rekao da je identifikacija mrtvih izuzetno izazovna jer „pokupimo ostatke i oni se raspadaju“

Do sada su identifikovani posmrtni ostaci dve osobe, a Peletije poziva one sa nestalim članovima porodice da odu u centar za pomoć porodici.

Rekao je: „Potrebno nam je da uradite DNK test. Moramo da identifikujemo vaše voljene“.

U subotu je Vol Strit Žurnal izvestio da je u izveštaju istraživača požara iz 2014. godine upozoreno da je ovo područje u izuzetno velikom riziku od požara.

Još jedan izveštaj iz 2020. takođe je rekao da je požar povezan sa vetrovima uragana, sličan onima koji su grad Lahainu pretvorili u pepeo.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer

Izveštaj iz 2014. upozorava da je Lahaina među oblastima Mauija koji su najviše podložni požaru zbog svojih isušenih travnjaka, vetrova i strmog terena.

Izrađen je plan da se oblast oko Lahaine zaštiti od požara, što je uključivalo proređivanje vegetacije, poboljšanje sposobnosti reagovanja i rad sa zemljoposednicima.

PROČITAJTE JOŠ:

U subotu je guverner Džoš Grin obišao pustoš u istorijskoj ulici Front u Lahaini.

Rekao je: „To će sigurno biti najgora prirodna katastrofa sa kojom su se Havaji ikada suočili. Možemo samo da čekamo i podržimo one koji su živi. Naš fokus je sada da ponovo ujedinimo ljude kada možemo i da im obezbedimo smeštaj i zdravstvenu zaštitu, a zatim se okrenemo obnovi“.

Najmanje 2.200 zgrada je oštećeno ili uništeno u Zapadnom Mauiju, rekao je gospodin Grin, od kojih je 86 odsto stambeno.

Širom ostrva, dodao je, šteta se procenjuje na blizu 6 milijardi američkih dolara, Grin je rekao da će biti potrebno „neverovatno vreme“ da se oporavi.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar