Darko Horvat
Darko Horvat Foto:Marin Tironi/PIXSELL

Hrvatski ministar Darko Horvat uhapšen je zbog sumnje da je 2018. godine sa nekadašnjom gradonačelnicom Josipom Rimac nezakonito delio višemilionske bespovratne subvencije. Horvat je ubrzo razrešen sa ministarske funkcije, ali su otkrivene i kompanije sa kojima je sarađivao.

Na mobilnom telefonu Ane Mandac, pomoćnice razrešenog ministra Horvata, pronađeni su dokazi koji potvrđuju malverzacije i otkrivaju sa kojim kompanijama je hrvatski ministar sarađivao.

Pročitajte još:

Kako pišu hrvatski mediji, na telefonu Horvatove pomoćnice nalaze se podaci koji navodno otkrivaju kako je ministar sredio novac iz programa „Razvoj malih i srednjih preduzetnika i zanatlija na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina“ firmama sa svog rodnog područja.

Naime, Horvat je poreklom iz Međimurja, baš kao i preduzeća koja su dobila sunvencijena koje, kako se čini, nisu imale pravo, prenosi Index.hr.

Više hrvatskih medija došlo je do saznanja da se radi se o sledećim kompanijama: Dors projekt koji je dobio 199.774 kune (26.613 evra), Klesarska radionica Željka Kovača 133.560 kuna (17.792 evra), Eko Kotor 199.900 kuna (26.630 evra, Domus enterijeri 194.000 kuna (25.844 evra).

Treba napomenuti i da dve su kompanije koje su dobile najviši iznos subvencija Dors projekt i Eko Kotor – koji godinama posluje u minusu, u vlasništvu istih ljudi – izvesne Ines Friščić i Ivana Kosa.

Takođe, hrvatski USKOK je objavio da je Horvat najprije zatražio od Ministarstva finansija preraspodelu proračunskih sredstava neistinito navodeći da su potrebna za sprovođenje programa, a onda je i doneo Odluku kojom je upravo tim subjektima van programa proizvoljno dodelio bespovratna sredstva.

Darko Horvat u policijskom automobilu Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Horvat prvookrivljeni

Podsetimo, Horvatu je određen pritvor od mesec dana istražnog zatvora, a Uskok, na čiji zahtev je Horvatu određen pritvor, predložio je ispitivanje 11 svedoka, od kojih je osam zaposleno u Ministarstvu regionalnog razvoja. Među njima je bivši ministar Tomislav Tolušić i potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević.

Horvatu je određen pritvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke, ali ne i opasnosti od ponavljanja krivičnog dela jer ga je, na lični zahtev, premijer Andrej Plenković razrešio dužnosti, preneo je HRT.

Bivši ministar građevine je prvookrivljeni, a drugookrivljena je njegova pomoćnica Ana Mandac.

Horvatov advokat Vladimir Terešak je posle istražnog ročišta rekao da njegov branjenik negira krivicu i da je detaljno izneo odbranu, navodeći da je sve odluke koje je potpisao donela drugookrivljena Ana Mandac.

Ekspresno razrešen

Zbog pomenutih optužbi u subotu je premijer Hrvatske Andrej Plenković razrešio je dužnosti ministra prostornog uređenja, građevine i državne imovine, Darka Horvata, potvrdio je portparol Vlade Hrvatske. Kako je saopštio Plenković je Horvata smenio „na vlastiti zahtev“.

BONUS VIDEO: Milanović brani Dodika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram