Foto: TANJUG/AP Photo/Petr David Josek

Na redovnim parlamentarnim izborima održanim danas u Poljskoj vodi vladajuća stranka Pravo i Pravda ali demokratska proevropska opozicija ima šanse da sastavi vladu jer je osvojila većinu u parlamentu, pokazuju prognoze anketa.

Stranka Pravo i Pravda osvojila je ;36,8 odsto glasova pokazale su prognoze na osnovu anketa na biralištima koje su odmah posle zatvaranja birališta u 21 sat objavile državna televizija TVP i privatne TVN24 i Polsat.

Lider Gradjanske koalicije koja je osvojila 31,6 odsto glasova Donald Tusk već je proglasio da je došao kraj ere Kačinjskog jer opozicija zahvaljujući 13 odsto glasova za centrističku koaliciju Treći put i 8,6 odsto glasova za Levicu ima većinu u parlamentu i prema prognozi 248 poslanika od ukupno 460 u Sejmu.

Foto: TANJUG/AP Photo/Petr David Josek

Jedini mogući koalicioni partner vladajuće stranke Pravo i Pravda, radikalna nacionalistička Konfederacija osvojila je neočekivano svega 6,2 odsto glasova i zajedno sa Pravom i Pravdom ima samo manjinu od 212 poslanika u Sejmu, donjem domu parlamenta.

„Nikad u životu nisam bio sretniji. Pobedila je Poljska, pobedila je demokratija. Skinuli smo ih sa vlasti. Tu pobedu nam više niko neće ukrasti“, kazao je Tusk pošto je objavljena prognoza.

Lider vladjućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski priznao je posredno poraz kada je kazao da iako je Pravo i Pravda pobedila na parlamentarnim izborima po treći put to ne znači da će moći da sastavi vladu.

Foto: TANJUG/AP Photo/Petr David Josek

„Ovo je naš veliki uspeh. Naravno postavlja se pitanje da li će taj uspeh moći da se pretvori u još jednan mandat vlade. To u ovom trenutku ne znamo. Ali bez obzira da li ćemo biti na vlasti ili i u opoziciji tražićemo načine da realizujemo naš program. Mi nećemo izdati Poljsku“, kazao je lider Prava i Pravde Jaroslav Kačinjski.

Sudbinske izbore, kako su ih nazvale i vlast i opozicija, pratilo je veliko interesovanje preko 29 miliona registrovanih birača ne samo u Poljskoj već i u dijaspori gde se za glasanje prijavilo preko 600.000 Poljaka sa pravom glasa, što je dva puta više nego pre četiri godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema prognozi agencije Ipsos za TVP, Polsat i TVN24 izlaznost je dostigla rekordnih 72,9 odsto.

Na izborima za 460 poslanika Sejma po proporcionalnom izbornom sistemu i 100 senatora po većinskom sistemu vladajuća stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog i njen mali koalicioni partner Suverena Poljska nastojali su da dobiju kao prvi od pada komunisti i treći četvorogodišnji mandat da dovrše reforme koje su počeli u jesen 2015. godine po uzoru na Madjarsku Viktora Orbana.

Foto: TANJUG/AP Photo/Petr David Josek

Precizirane prognoze rezultata televizije će objaviti i kasnije noćas a Državna izborna komisija najavila je konačne zvanične rezultate u utorak pre podne.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar