Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je to najviše državno telo propalo kao politički organ, jer ne funkcioniše, a njegove odluke zloupotrebljaju, čime se ruši Ustav.

Dodik je rekao da bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović u SB UN putuje bez odluke Predsedništva i da je na taj način zloupotrebljena procedura, jer da bi bilo ko otišao na tu sednicu mora da ima odluku Predsedništva, koje u ovom slučaju nema.

Istakao je da odlazak i obraćanje Džaferovića na sednici Saveta bezbednosti nema smisla bez odluke Predsedništva BiH, kao i da u tom slučaju sve što tamo bude rekao je njegov lični stav i stav jedne stranke.

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Vidimo da je ova zloupotreba procedura urađena sa nekim zapadnim zemljama. Sarajevski politički krug je neko ko sa zapadnim ambasadama u Sarajevu definitivno podriva ovu zemlju sa namernom da je učine centralizovanijom i unitarnom i u tom pogledu da razgrade Dejtonski sporazum, a potom da okrive nas da mi taj sporazum kršimo“, rekao je Dodik.

Ponovio je da je BiH eksperiment međunarodne zajednice i dodao da je apsurdno da SB razmatra izveštaj Kristijana Šmita.

Šmit je postavljen za visokog predstavnika u BiH, ali ga Republika Srpska ne priznaje, jer njegovo imenovanje nije potvrdio SB UN.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dodik kaže da su SAD i Velika Britanija na strani Bošnjaka u BiH i istakao da „oni dovode do razgradnje BiH“.

Pisao je ovim povodom i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, za koga je rekao da je i on uključen u „jednu farsu“ ezano za Šmita, kojeg neke članica prihvataju kao visokog predstavnika.

Dodik je poručio da se Republika Srpska zalaže za slovo Dejtona onako kako je napisan.

„I to za Ustav koji kaže da je Republika Srpska 49 odsto teritorije. Nikad nismo govorili direktno o secesiji, već vraćanju nadležnosti. Ovaj put možda bi dobro i bilo da se to desi“, naveo je Dodik.

BONUS VIDEO Ambasador SAD kod premijerke, Dodik kod Vučića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar