Milorad Dodik Foto:TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku vladajuće koalicije na državnom nivou Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pokrenuo pitanje odgovornosti ambasadora BiH pri Misiji Ujedinjenih nacija (UN) Zlatka Lagumdžije, navodeći da da će u BiH biti teško bilo šta dogovoriti nakon što bude usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici.

„Mi tražimo odgovornost Lagumdžije i to je pitanje o kojem se mora razgovarati ako se želi doći do bilo kakvih dogovora“, naveo je Dodik posle sastanka predstavnika SNSD-a, HDZ BiH i probosanske koalicije „Trojka“ u Sarajevu.

Prema njegovim rečima, Lagumdžija je „unilateralno, mimo Predsedništva BiH“ pred UN pokrenuo pitanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Dodik je dalje rekao da na današnjem sastanku nije ništa dogovoreno i da će se razgovori nastaviti iduće sedmice.

Dodao je da je jedna od tema bila i izbor članova Centralne izborne komisije BiH (CIK) i da „treba završiti još neka pitanja u vezi sa tim“.

„Razgovarali smo i o pitanju Plana rasta, koji je vezan za projekte EU. Dogovoreno je 110 reformi, ali tri nisu prihvatljive za nas. Jedna od njih je da se odustane od veta na odlučivanje na nivou BiH. Mi to nećemo prihvatiti, to je naša ustavna obaveza. Partneri iz Federacije BiH ostali su da usklade neke stvari kada je u pitanju budžet“, rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da su „suštinske stvari bile usaglašene, a nisu ispunjene“.

„Niko se ne bavi pitanjem Ustava BiH, a trebalo bi… Ovde se niko više ne bavi pričom oko Ustavnog suda“, navela je ona.

Prema njenim rečima, među partnerima u državnoj vlasti postoji neslaganje oko nekoliko ključnih pitanja.

„Vrtimo se u krug ni zbog čega“, ocenila je Cvijanović.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar