Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Minstar spoljnih poslova Nemačke Haiko Mas u intervjuu za nih portal Klix.ba izjavio je da njegova zemlja više neće usmeravati novac u Republiku Srpsku koja, kako je rekao, radi na uništavanju Bosne i Hercegovine. Sankcije između redova. Tako bi se mogla okarakterisati ova izjava. Međutim, Dodik je na neki način već pod sankcijama.

PROČITAJTE JOŠ:

Sankcije je prvi najavio Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan, krajem svoje posete posete Bosni i Hercegovini. Eskobar je tada rekao da se spemaju sankcije protiv zvaničnika u BiH, pre svega Milorada Dodika.

„Jesmo razgovarali o sankcijama i sankcije su na stolu. I ne samo sankcije, postoje druga ekonomska sredstva koja se mogu sprovesti ne samo protiv lidera koji provode antidejtonske aktivnosti, već i protiv onih koji im daju podršku, protiv kompanija koje im pomažu“, najavio je.

I u oktobru pred Potkomitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma na sednici o angažmanu SAD na Zapadnom Balkanu Eskobar je govorio sankcijama protiv Milorada Dodika.

„Radimo sa našim partnerima iz Evropske unije na pripremama za potencijalne sankcije protiv destabilizirajućih akcija u Bosni i Hercegovini“, rekao je tada.

Odgovarajući na pitanje kongresmenke En Vagner šta SAD rade po pitanju secesionističkih izjava Dodika i opstrukcije rada institucija, Eskobar je kazao da Vašington vidi BiH “isključivo kao multietničku, inkluzivnu i demokratsku zemlju”.

Gabrijel Eskobar Gabriel Escobar
Gabrijel Eskobar Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

“Jednostrano povlačenje iz centralnih institucija je opasno i bezobzirno. Radimo sa našim evropskim partnerima, NATO-om, EUFOR-om i Kancelarijom visokog predstavnika u BiH da se to ne dogodi. Radimo sa našim evropskim partnerima na tome da budu izrečene konsekvence za sve ilegalne i destabilizujuće akcije”, rekao je Eskobar.

Još oštrija je bila Rumunka Alina Iancu, upravnica odeljenja za BiH u sedištu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu. Ona je kazala da je separatistička politika koju provode ili najavljuju vlasti Republike Srpske već sada ugrozila ekonomsku i finansijsku stabilnost BiH, a ne zaustave li se ti trendovi, posledice bi mogle biti krajnje ozbiljne i po državu i po entitete.

Nemačka u Briselu pokrenula razgovore o sankcijama za Dodika

Potom se pojavila vest da je Nemačka u sedištu Evropske unije u Briselu pokrenula razgovore o sankcijama za ključne krivce za političku i bezbednosnu krizu u BiH, objavio je Klix.ba, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

U tekstu se navodi da u skladu sa izveštajem Visokog predstavnika Kristijana Šmita o stanju u BiH, pre svega odnosi na srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, ali i sve „one pojedince i kompanije koje finansijski ili na drugi način podržavaju destruktivnu politiku“.

Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

U Briselu je održan sastanak na nivou EU ambasadora, navodi Klix.ba, dodavši da u ovom trenutku nije poznato da li je Nemačka predložila konkretne sankcije ili samo pokrenula razgovore o sankcijama kao opciji.

S obzirom na to da je teško očekivati konsenzus svih članica Evropske unije, najizglednija je opcija da države pojedinačno uvode sankcije, navodi se.

Šta je rekao Haiko Mas?

Mas je izjavio da Nemačka neće više usmeravati novčana sredstva ka Srpskoj, jer ona radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države.

„Razmislićemo i o pojedinačnim merama protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet BiH. Nećemo sedeti skrštenih ruku jer takva politika ne šteti smo ljudima u BiH“, rekao je on jasno aludirajući na Dodika.

Istakao je da će sva pitanja oko sankcija usaglasiti sa EU, ali i sa SAD i Velikom Britanijom.

Milorad Dodik i Heiko Mas Foto: EPA/EFE Michael Kappeler

Trenutno stanje u BiH je okarakterisao kao najgoru krizu od rata 1995. godine, a da je prema njegovo mišljenju najviše odgovorna secesionistička politika Republike Srpske.

„Kriza i rastuće tenzije će oterati investitore iz zemlje, kao i odlazak stanovništva i povećaće broj nezaposlenih“, smatra Mas.

SAD uvele sankcije Dodiku 2017. godine

SAD su uvele 2017. godine sankcije Miloradu Dodiku, koji je tada bio predsednik Republike Srpske. Sankcije su uvedene zbog opstrukcije Dejtonskog sporazuma, odnosno zbog Dodikove obstrukcije Ustavnog suda BiH.

„Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja značajnu pretnju u vezi sa ometanjem provođenja Dejtonskog sporazuma”, rekla je Morin Kormak, koja je tada bila ambasadorka SAD-a u BiH.

Ona je dodala da ta mera pokazuje čvrsto opredeljenje Sjedinjenih Država „za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet te kontinuiranu evropsku integraciju BiH”.

„Kao rezultat sankcija, svaki deo imovine ili interes za imovinu Dodika, a koja je u posedu ili pod kontrolom osoba iz Sjedinjenih država ili koja se nalazi unutar Sjedinjenih država, mora biti blokirana”, navela je Kormak. Dodala je da su zabranjene i transakcije američkih državljana, koje uključuju Dodika, prenosi Dojče vele.

 

BONUS VIDEO „Vučić i Dodik su kao Zagor i Čiko“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar