Milo Đukanović Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Članstvo Zapadnog Balkana (ZB) u Evropskoj uniji (EU) je geopolitička investicija u evropski mir i bezbednost - poručio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović se danas sastao s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, koji boravi u poseti Crnoj Gori.

Šef crnogorske države je naveo da je ovo druga poseta Mišela u kratkom roku, što, kako je rekao, upućuje na punu posvećenost evropskih zvaničnika politici dalje evropeizacije regiona.

Milo Đukanović
Milo Đukanović Foto: Spencer Platt / AFP / Profimedia

„Ažurirali smo informacije iz našeg prethodnog razgovora… Dobili smo Vladu za koju verujemo da će više od prethodne biti posvećena evropskoj perspektivi. Pokušavamo da odgovorno trošimo vreme i ostvarimo više. Crna Gora je pokazala da je funkcionalna parlamentarna demokratija. Mnogi su sumnjali da će Crna Gora imati demokratski kapacitet za mirnu smenu vlasti pre dve godine. Onda je smenjena Vlada koje se pokazala kao nekompetentna. Sad imamo manjinski Vladu“, rekao je Đukanović na pres konferenciji s Mišelom.

POGLEDAJTE JOŠ:

S predsednikom Evropskog saveta je, kako je kazao, razgovarao o stanju u regionu.

„Ponovio sam da je stabilnost ZB-a – jednako integracije. Stiglo je dramatično upozorenje, a to je agresije Rusije na Ukrajinu. To je agresija na evropski sistem vrednosti i evropsku bezbednost. Upozorenje iz Ukrajine je, ako se tako može reći, dobrodošlo. Ono je pokazalo na potrebu nove dinamike u odnosima EU i ZB-a. Na nama je da reaktiviramo reformski potencijal, da uklonimo deficite koji nas sprečavaju da postanemo deo modernog evropskog društva. Na nama je da unapredimo vladavinu prava, omogućimo veću efikasnost pravosuđa. Na nama je takođe da ponudimo dobre argumente evropskim partnerima da se založe za ubrzanje procesa prijema Crne Gore u EU“, rekao je Đukanović.

Poručio je da je članstvo ZB-a u EU geopolitička investicija u evropski mir i bezbednost.

BONUS VIDEO Abazović: Đukanoviću bi bilo dobro da se penzioniše

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar