Foto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Majka šestgodišnjeg dečaka koji je ustrelio svoju učiteljicu u Virdžiniji osuđena je na dve godine zatvora zbog krivičnog dela zanemarivanja deteta. Kazna koju je Deji Tejlor izrekao sudija Okružnog suda Kristofer Papil bila je puno stroža od maksimalne šestomesečne kazne koju su tužioci preporučili u sklopu nagodbe o priznanju krivice.

Tejlor (26) je priznala krivicu po jednoj tački optužnice za zanemarivanje. Kao deo sporazuma o priznanju krivice, tužioci su pristali da odustanu od optužbe za nesavesno skladištenje vatrenog oružja. Međutim, sudija je kazao kako je potrebno da se uzme u obzir psihološki i emocionalni učinak koji je pucnjava imala na učiteljicu Abigejl Cverner i druge učenike i osoblje osnovne škole Ričnek u Njuport Njuzu, piše Index.hr.

Već je osuđena u drugom slučaju

Foto: Shutterstock

Cverner je bila kritično povređena kada je dečak ispalio jedan hitac u nju, pogodivši joj ruku i grudi, slomivši kosti i probivši pluća. Provela je nedelje u bolnici, imala je pet operacija i ispričala kako je toliko psihički stradala da ne planira da se vrati u školu, piše Asošijejted pres.

„Srećni smo što niko nije ubijen u osnovnoj školi Ričnek“, poručio je sudija Papil. Inače, Tejlor je u novembru osuđena na 21 mesec saveznog zatvora zbog korišćenja marihuane dok je posedovala pištolj, što je protivzakonito prema američkom zakonu.

Dve kazne će se služiti jedna za drugom, što znači da će provesti gotovo četiri godine iza rešetaka. Njen sin je priznao kako je do majčinog pištolja u torbici na vrhu komode došao tako što se popeo na fioku. Oružje je sakrio u ranac, a potom ga prebacio u džep pre nego što je upucao Cverner.

Pročitajte još...

Dečak proveo više od 200 dana na bolničkom lečenju

Tužilac Trevis Vajt tvrdi da je dečak, koji sada ima sedam godina, imao problema s „osnovnom socijalizacijom“ te da pati od posttraumatskog stresa i nesanice. „To je dubina zanemarivanja koju je Deja Tejlor nanela svom detetu“, objasnio je Vajt. Pucnjavu je nazvao „posledicom i manifestacijom tog nemara“.

Nakon pucnjave dečak je proveo 227 dana na bolničkom lečenju, tokom kojeg ga je pratio tim lekara i psihijatara. Dečak sada živi sa svojim pradedom Kelvinom Tejlorom, koji je novinarima poručio kako smatra da je kazna koju je izrekao Papil „preterana“.

Izjavio je kako je Deja pokušala da obezbedi pomoć svom sinu pre pucnjave, ali službe za zaštitu dece nisu ispunile njen zahtev. Deja nije govorila tokom saslušanja. Njen advokat ju je branio tvrdeći da se borila s zavisnošću i porodičnim nasiljem.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar