Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

U Ukrajini je izrečena prva presuda za ratni zločin ruskom vojniku Vadimu Šišimarinu. Tokom procesa suđenja 21-godišnjaku koji će zbog ubistva civila u zatvoru provesti čitav život, pažnju javnosti privukao je i njegov branilac Viktor Ovsjanikov koji je zbog prirode posla nazvan i "đavolji advokat".

Ovsjanikov kaže da mu je slučaj dodeljen, ali da ga on nikada ne bi odbio jer je njegov posao da brani osobu, a ne zločin.

Pročitajte još:

„Pokušavam da dokažem da su postupci mog optuženog pogrešno kvalifikovani. Na sudijama je da odluče. Ja samo radim svoj posao. Moja porodica, prijatelji i kolege me podržavaju“, rekao je Ovsjanikov.

Dodaje da je su njegova prodica i prijatelji svesni toga da su je neko morao da brani okrivljenog, prenosi Gardijan.

Ipak, tužioci su ostali zaprepašćeni u petak kada je Ovsjanikov zatražio od sudija da oslobode Šišimarina uprkos njegovom priznanju krivice, na osnovu toga što je samo puko vršio nalog.

Ukrajinski tužilac Andrij Sinjuk rekao je da se nalog za pucnjavu ne može smatrati vojnim naređenjem i stoga ne štiti Šišimarina od odgovornosti.

„Kako možeš da braniš ratnog zločinca?“

Tvrdi da su mu zbog toga ljudi često postavljali jedno isto pitanje: „Kako možeš da braniš ratnog zločinca?“

Foto: EPA-EFE/TANYA GORDIENKO

„I tako sam umoran od objašnjavanja da u Ukrajini samo sud može da osudi nekoga kao zločinca. I da niko nije kriv dok se ne dokaže“, rekao je Ovsjanikov dan pre izricanja presude.

„Kada sam prvi put ugledao Šišimarina pomislio sam da je on sasvim obična i normalna osoba. Baš kao vi ili ja. Moj drugi utisak, kada sam počeo da radim sa njim, je da je počeo da shvata šta je uradio. Jedina stvar koju sada želi je da se vrati kući. Imam utisak da on ovo doživljava kao neku vrstu košmara”, kaže Ovsjanikov i dodao da mu je ponekad jako žao sudbine mladića.

Zastupao Janukoviča

Ipak, ovo nije prvo kontroverzno suđenje Ovsjanikovu. Naime, advokat je 2014. godine branio je bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, koga podržava Rusija, a koji je na kraju proglašen krivim za veleizdaju i osuđen u odsustvu na 13 godina zatvora zbog pokušaja da uguši prozapadnu pobunu.

Inače, Ukrajina je suđenja ruskim borcima koji su počinili zločine postavila kao prioritet, a nacionalni tužioci neumorno prikupljaju dokaze o ratnim zločinima čak i u područjima koja još uvek nalaze pod ruskom kontrolom.

Vadim Šišimarin, ruski vojnik optužen za ratne zločine u Ukrajini, suđenje, sudjenje
Vadim Šišimarin Foto: EPA-EFE/TANYA GORDIENKO

Generalna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova rekla je da priprema više od 40 predmeta za suđenja za ratne zločine. Presuda od ponedeljka se smatra javnim testom nezavisnosti ukrajinskog pravosudnog sistema.

„Naravno, to je prilično važan test i postoji još jači pritisak društva na sudije da ga proglase krivim“, rekao je Ovsjannikov.

BONUS VIDEO: Ubica dečijeg lica – ruski vojnik osuđen na doživotni zatvor zbog ratnog zločina u Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare