Foto: AP Photo/Nasir Mahmood

Gotovo 16 sati trajala je agonija zarobljenih u visećoj žičari na sjeveru Pakistana. Svih osam osoba, među kojima je šestoro dece, spašeno je u kasnim noćnim satima.

Svi zarobljeni u žičari izvučeni su u utorak uveče na sigurno. Prvo dvoje spaseno je uz pomoć helikoptera, dok je ostalih šestoro izvučeno na sigurno uz pomoć ziplajna. Kad je i poslednji spušten na zemlju, okupljenima su potekle suze od sreće, piše Dnevnik.hr.

Foto: AP Photo/Nasir Mahmood

Žičara se pokvarila u utorak ujutro po lokalnom vremenu, kada su učenici i učitelji bili na putu u školu. Na pola puta, na visini od 274 metra, pukle su tri od četiri žice koje drže gondolu koja je od tada visila samo na jednoj žici i ljuljala se na jakom vetru koji je duvao dolinom. U trenutku kvara u gondoli se nalazilo šestoro dece starosti od 10 do 16 godina i dvoje učitelja lokalne škole. Tim putem išli su svaki dan u školu.

Foto: AP Photo/Nasir Mahmood

Nakon spasavanja ispričali su kako je u trenutku pucanja žica među njima zavladala panika. Jedan od školaraca, koji ima zdravstvenih problema sa srcem, od straha se onesvestio.

Šokantno iskustvo novinarima je opisao jedan od spasenih dečaka.

„Kada smo žičarom stigli nasred doline, odjednom je pukla, žice su popucale i gondola se zaljuljala. Sve vreme smo bili uplašeni i potreseni. Tek kada je vojska doletela helikopterom, dali su nam neku nadu da će nas spasiti i da ćemo možda i preživeti“, naveo je.

Foto: AP Photo/Saqib Manzoor

Petnaestogodišnjak je rekao da je u početku bio uveren da mu je to poslednji dan.

„Bog mi je podario još jedan život“, rekao je medijima, ujedno zahvalivši hrabrim spasiocima na novoj prilici.

„Čuo sam za čuda, ali ovaj put sam jedno od njih video svojim očima“, rekao je dečak, koji se tog dana žičarom vozio do škole, gde je trebalo da sazna rezultate završnog ispita. Kako prenosi Rojters, troje spasenih školaraca su na tlu, u zagrljaju svojih roditelja, saznali da su uspešno završili deveti razred i upisali se u deseti, što je bio još jedan razlog za sreću.

Foto: AP Photo/Saqib Manzoor

Meštani koji su sve vreme na tlu pratili akciju spasavanja, rekli su kako je najgori bio osećaj bespomoćnosti.

„Bili su tu, ispred nas, ali im nismo mogli pomoći. Gledali smo ih, videli smo da traže pomoć, ali im je nismo mogli pružiti“, poručuju.

Foto: AP Photo/Saqib Manzoor

Nekoliko dece je mobilnim telefonom bilo u kontaktu sa svojim najbližima, koji su ih tešili i hrabrili, no ubrzo su im se baterije ispraznile i kontakt se izgubio.

Pakistanski predsednik pozvao je na istragu svih žičara u zemlji, a policija je uhapsila Gula Zarina, koji je izgradio žičaru i njen je vlasnik. Optužen je za nepoštovanje bezbednosnih protokola, prenosi 24.ur.

***

BONUS VIDEO: Drama u Pakistanu traje, vreme curi: Vojska pokušava da spasi decu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar