Foto: Privatna arhiva

Građani Podgorice palili su večeras sveće povodom smrti ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog kod spomenika Vladimiru Visockom.

Foto: Privatna arhiva

Na postamentu spomenika građani su palili sveće, ostavljali cveće i njegove fotografije.

Ruska državna informativna agencija ITAR-TASS je javila 16. februara da je lider ruske opozicije Aleksej Navaljni, koji je imao 47 godina, umro u zatvoru.

Njegov tim kasnije je izjavio da se Navaljnovo telo ne nalazi u mrtvačnici gde su ruski zvaničnici najpre rekli da se nalazi.

Kira Jarmiš, portparol ruskog aktiviste, rekla je da su majka i advokat Navaljnog stigli u mrtvačnicu u Salehardu, gradu u blizini zatvora u kojem je on služio, ali da je ona zatvorena.

PROČITAJTE JOŠ:

U objavi na X platformi, Jarmiš je rekla da je osoblje zatvorske kolonije oboma reklo da  je političar umro od „sindroma iznenadne smrti“, te da je prebačen u mrtvačnicu.

„Advokat je pozvao telefonski broj koji je bio na vratima. Rečeno mu je da je on sedmi zvao danas. Aleksejevo telo nije u mrtvačnici“, rekla je ona.

Nešto kasnije, Jarmiš je saopštila da je obavljeno i drugo ispitivanje Aleksejevog tela i da će rezultati, navodno, diti dostupni sledeće nedelje, preneo je Sky News.

Takođe je dodala da su ruski zvaničnici obavestili njegovu porodicu da neće moći da dobiju telo političara „dok se istraga ne završi“.

U službenoj belešci koja je predata majci Navaljnog navodi se da je preminuo u petak u 14.17 po lokalnom vremenu.

BONUS VIDEO: Navaljni – za opoziciju i pristalice heroj, Kremlj negira uticaj u njegovoj smrti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare