Djujoti Kumari sa porodicom Foto:Profimedia.rs

Džjoti Kumari ima 15 godina, a postala je poznata u rodnoj Indiji nakon što je vozila bicikl 1.200 kilometara od Delhija do države Bihari. Deca, pa čak i mlađa od Kumari, ponekad mogu da budu pravi heroji.

Džjoti i njen otac su ostali u Delhiju kada su uvedene stroge mere izolacije i ukinut međugradski saobraćaj. Bez novca i hrane, Džjoti i njen otac kreću na put.

„Nisam imala drugu mogućnosti. Ne bismo drugačije preživeli sem da stignemo do svog sela“, rekla je Zioti Kumari, jer im je pretila smrt od gladi da su ostali u Gurugramu, predgrađu Nju Delhija, bez ikakvih primanja.

Njen otac, koji zbog povrede u nesreći ne može da hoda, zarađivao je vozeći rikšu. Njihov stanodavac tražio je najam koji nisu mogli da plate i pretio je da će ih izbaciti. Tako je devojčica odlučila da kupi bicikl i da, kao i hiljade drugih indijskih radnika migranata, krene kući.

Kumari je po vrućini deset dana vozila bicikl na čijem je prtljažniku, pozadi, sedeo njen otac. Preživeli su jer su im meštani usput davali po malo hrane i vode, a samo jednom se Kumari odmorila na kratkom delu puta preko kojeg ih je prevezao jedan kamion. Kumarino putovanje s ocem je privuklo pažnju Indijske biciklističke federacije koja joj je ponudila da joj sledećeg mfeseca plati putovanje vozom nazad u Nju Delhi.

Ipak, Kumari nije oca biciklom vozila kući u potrazi za slavom.

„To je bila odluka iz očaja“, rekla je ona.

Dečak koji je porodio mamu

Džejden Fontenot je mali heroj o kojem je brujao svet – njegova mama je iznenada počela da se porađa, on joj je pomogao, i na kraju spasao život bebi.

Ešli Moro je ujutro, 11. avgusta, ispratila verenika na posao i tada joj je pukao vodenjak. Bacila je pogled nadole i videla bebine nožice kako izlaze i nje. Odmah je pozvala pomoć.

Poslala je dečaka do njegove bake koja živi u u kući odmah do njih, međutim ona nije mogla da pomogne jer je zbog nedavne operacije bila skoro nepokretna.

Pozvali su hitnu pomoć, a Džejden kada je video da već postaje kritično, odlučio se na veliki korak – morao je da porodi svoju mamu.

Džejden je sledio mamine instrukcije. Okrenuo je bebu i podržavao svoju mamu tokom porođaja. Ali, kada se dete rodilo, nije disalo.

Dečak je odmah pronašao aspirator za nos koji koristi njegova 11-mesečna sestra i počeo da pumpa vazduh kroz bebin nos i usta.

Beba, kasnije nazvana Deks, počela je diše, a u njihov dom je vrlo brzo stigla i hitna pomoć.

Mala lekarka

Britanac Kolin Mekaron doživeo je težak anafilaktički šok zbog alergijske reakcije, od čega je izgubio svest i stalo mu je srce. Dok je njegova supruga Debi zvala hitnu pomoć, devetogodišnja ćerka Izi je shvatila da mora pokušati da pokrene očevo srce. Najpre je pokušala rukama, ali odmah je uvidela da joj šake nisu dovoljno snažne, pa je zato nastavila da stopalima snažno gazi očev grudni koš.

Kada su bolničari hitne pomoći stigli, Izi je ocu još uvek masirala srce na svoj originalni način, i do tog trenutka je već uspela da ga ponovo pokrene.

Nakon toga su misiju spasavanja preuzeli profesionalci, na putu do bolnice je dobio dve injekcije adrenalina, a u bolnici je brigu o njemu preuzeo specijalista.

Na isti način je svom ocu spasla život i Rebeka Hol.

Igračka i jogurt za prvu pomoć

Mark Džons pao je u komu zbog naglog pada šećera u krvi. Pao je na kuhinjski pod, a pored njega je bio samo njegov trogodišnji sin, Leni-Džordž.

Dečak je video oca kako leži na podu odmah je otišao do frižidera, popeo se na stolicu da bi mogao da ga otvori i izvadio dva voćna jogurta.

Dečak je uzeo igračku i otvorio jogurt, jer nije mogao da dohvati pravi escajg. Plastičnim nožem otvorio je pakovanje i ubacivao ocu jogurt u usta. Čovek se uskoro osvestio i uzeo lekove za dijabetes.

Kada se mama vratila, Leni se tada okrenuo ka njoj i rekao joj da je spasao tatu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare