Izrael protest Foto:Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Na dan kada se obeležava tačno devet meseci od početka rata u Gazi demonstranti u Izraelu blokirali su danas autoputeve širom zemlje, zahtevajući ostavku premijera Benjamina Netanjahua i prekid vatre da bi se vratili taoci koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

U blizini granice sa Gazom, demonstranti su pustili 1.500 crnih i žutih balona u vazduh koji simbolizuju ukupan broj svih onih koji su ubijeni i oteti.

Današnji „Dan remećenja“ počeo je u 6:29 ujutro, u isto vreme kada su Hamasovi militanti lansirali prve rakete ka Izraelu u napadu 7. oktobra kojim je pokrenut rat. Demonstranti su blokirali glavne puteve i demonstrirali ispred domova izraelskih ministara.

Dugotrajni napori da se postigne primirje dobili su zamah ove nedelje jer je Hamas odustao od ključnog zahteva da Izrael prekine rat. Ta grupa i dalje želi da posrednici garantuju trajni prekid vatre, dok Netanjahu obećava da će nastaviti borbu dok Izrael ne uništi vojne i upravljačke sposobnosti Hamasa.

Posrednici iz SAD, Egipta i Katara pojačali su napore u protekloj sedmici da posreduju za sporazum Izraela i Hamasa. Uz to je pokret Hezbolah rekao da će zaustaviti svoje napade iz Libana na Izrael ako dođe do prekida vatre u Gazi.

Kompromis kojeg je u subotu najavio Hamas, mogao bi da dovede do prve pauze u borbi od novembra i da uspostavi teren za dalje razgovore, iako sve strane i dalje upozoravaju da dogovor još nije gotova stvar.

Primirje bi počelo „potpunim“ šestonedeljnim prekidom vatre tokom kojeg bi taocvi – stariji, bolesni i žene bili puštene iz Gaze u zamenu za stotine Palestinaca koji su u zatvorima Izraela.

Tokom ta 42 dana, izraelske snage bi se povukle iz gusto naseljenih oblasti Gaze i dozvolile povratak raseljenih u njihove domove u severnoj Gazi.

***

BONUS VIDEO – Najveća izlaznost na izborima u Francuskoj u zadnjih 40 godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar