Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/MIKHAIL VOSKRESENSKIY/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Porodica ruskih špijuna spavača stigla je u Moskvu u okviru najveće razmene zatvorenika između Istoka i Zapada od Hladnog rata, a toliko su delovali u tajnosti da su njihova deca saznala da su Rusi tek nakon što je let poleteo, saopštio je Kremlj u petak.

„Pre toga nisu znali da su Rusi i da imaju bilo kakve veze sa našom zemljom. I verovatno ste primetili kada su deca sišla niz stepenice aviona da ne govore ruski i da ih je Putin pozdravio na španskom. Rekao im je ‘buenas noches’“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/KIRILL ZYKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Opisujući nove detalje o razmeni, Peskov je potvrdio da je Vadim Krasikov, ubica koga je predala Nemačka, radio za rusku službu bezbednosti FSB i da je bio u Alfa grupi, jedinici specijalnih snaga FSB-a.

Krasikova je nemački sud osudio za ubistvo bivšeg čečenskog militanata u berlinskom parku 2019. Predsednik Rusije Vladimir Putin ga je zagrlio nakon što je izašao iz aviona u Moskvi u četvrtak uveče.

Krasikov, sa bejzbol kapom i gornjim delom trenerke, prvi je izašao iz aviona i dočekao ga je Putin, što je znak koliko je važan Moskvi, koja se ponosi time što je kući dovela obaveštajne operativce uhapšene u inostranstvu.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Među oslobođenima bili su i takozvani „ilegalni“ agenti spavači – Dulcevi, muž i žena osuđeni u Sloveniji da su se pretvarali da su Argentinci kako bi špijunirali, koji su sa dvoje dece vraćeni u Rusiju.

PROČITAJTE JOŠ:

Peskov je rekao da im je, dok je par bio u zatvoru, bio dozvoljen samo ograničen pristup deci i da su se plašili da bi mogli da im ih oduzmu.

„Deca su juče pitala roditelje ko ih je to u Moskvi dočekao. Nisu znali ni ko je Putin. Tako rade ‘ilegalci“’ Tako se žrtvuju iz predanosti svom poslu“, rekao je Peskov.

Peskov je rekao da ruske vladine agencije rade na oslobađanju drugih Rusa u inostranstvu. O razmeni su pregovarali FSB i Centralna obaveštajna agencija SAD, rekao je on.

BONUS VIDEO: Šta u odnosima dveju svetskih sila menja istorijska razmena zarobljenika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare