Foto: MOHAMMED ABED / AFP / GIL COHEN-MAGEN / AFP / AHMAD GHARABLI / AFP / GABRIEL DUVAL / AFP / EITAN HARIS / AFP / Profimedia

Rat na Bliskom istoku između Izraela i Hamasa bukti već skoro šest meseci i još uvek se ne nazire kraj. Usled gotovo uništene Gaze, izraleska vojska preti da bi sledeća meta ofanzive mogao da bude grad na jugu Pojasa Gaze - Rafa. Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc nagovestio je da bi kopnena invazija na Rafu mogla da počne 10. marta, na muslimanski praznik Ramazan. Ipak, najveći saveznik Izraela - Sjedinjene Američke Države, označile su taj datum kao rok za postizanje sporazuma o prekidu vatre. Ovo nije prvi put da dolazi do višednevnog primirja među ovim zaraćenim stranama, a evo šta novi mirovni paket podrazumeva.

„Bliži se Ramazan i došlo je do dogovora Izraelaca da se neće uključivati u aktivnosti tokom praznika, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce. Moj savetnik za nacionalnu bezbednost mi kaže da smo blizu, ali još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do sledećeg ponedeljka imati dogovor o prekidu vatre“, rekao je američki predsednik Džozef Bajden i dodao da je Izrael smanjio bombardovanje Rafe i istakao da su se Izraelci obavezali da evakuišu veći deo tog grada pre kopnene invazije.

Džo Bajden Foto: AP Photo/Evan Vucci

Taoci i humanitarna pomoć

Višenedeljni prekid vatre između Izraela i Hamasa omogućio bi oslobađanje talaca koje militantna grupa drži u Gazi u zamenu za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Predložena šestonedeljna pauza u borbama takođe uključuje stavku po kojom će stotinama kamiona biti omogućen ulaz
Gazu, kako bi bila isporučena potrebnu pomoć.

Izrael nije ispunio nalog Međunarodnog suda pravde (MSP) da pruži hitno potrebnu pomoć ljudima u Pojasu Gaze, saopštila je grupa za ljudska prava „Hjuman rajts voč“.

Palestinci iz severnog pojasa Gaze prelaze u južnu Gazu, Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

U odluci izrečenoj 26. januara, MSP je naložio Izraelu da sledi šest privremenih mera, uključujući preduzimanje „efikasnih mera kako bi se omogućilo pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći“ Gazi.

Prema odluci MSP, Izrael takođe mora da podnese izveštaj o akcijama koje preduzima kada je u pitanju distrubucija pomoći u Pojas Gaze u roku od mesec dana. Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je podnelo takav izveštaj, ali zvaničnici nisu komentarisali sadržaj.

„Hjuman rajts voč“ je saopštio da Izrael nije na adekvatan način omogućio isporuku goriva teško pogođenoj severnoj Gazi i okrivio Izrael za blokiranje pomoći tom delu enklave, gde je Svetski program za hranu prošle nedelje bio primoran da obustavi isporuku pomoći.

Rafa Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Izrael poriče da ograničava ulazak pomoći i umesto toga okrivljuje humanitarne organizacije koje deluju u Gazi, rekavši da velike pošiljke pomoći stoje na palestinskoj strani glavnog prelaza.

UN tvrde da ekipe zbog opasnosti ne mogu uvek da dođu do prelaza i pozvale Izrael da otvori prelaz na severu kako bi se proces distribucije poboljšao.

Ipak, visoki izraelski zvaničnici ocenili su da okvir sporazuma o primirju u ratu u Gazi, čiji su posrednici Egipat, Katar i SAD sačinili u Parizu, ne odgovara zahtevima Hamasa, pa sumnjaju da će ih ta militantna grupa prihvatiti. Posebno ukoliko Izrael ne poveća količinu pomoći za palestinsku terioriju.

AP Photo/Hatem Ali,AP Photo/Ariel Schalit

O primirju se oglasio i general Beni Ganc, deo tročlanog ratnog kabineta Netanjahua.

On je obećao da, ako do Ramazana taoci ne budu kod kuće, borbe će se nastaviti, i ocenio da su zahtevi Hamasa „obmana“.

Ovo je prvi put da su izraelski lideri javno raspravljali o vremenskom okviru za kopnenu ofanzivu na Rafu, gde je više od polovine od 2,3 miliona stanovnika enklave potražilo utočište.

Od oko 250 otetih ljudi, u Gazi je i dalje zatočeno njih 130. Oko 100 ih je oslobođeno tokom sedmodnevnog primirja krajem novembra.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Novembarska pauza

Nakon više od mesec i po dana od početka napada, 7. oktobra, Izrael i Hamas su dogovorili kratkotrajno primirje i razmenu talaca. Sedmodnevno primirje uspostavljeno je uz iste posrednike Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države.

Proces primirja odvijao se u nekoliko faza, a odlukom koju je vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua prihvatila sporazum sa Hamasom, dogovoreno je oslobađanje oko 50 talaca.

Oslobađanje talaca odvijalo se u više faza. U prvom delu, dogovoreno je da Izrael oslobodi 150 palestinskih zatvorenika kada 50 zarobljenika bude vraćeno u Izrael. To se odvijalo u četiri faze, sa najmanje 10 talaca koji su bili oslobođeni u svakoj fazi.

„Prvi deo će trajati četiri dana tokom kojih će biti pauza u borbi“, navodi se u odluci.

POGLEDAJTE JOŠ:

U drugom delu, Izrael je oslobodio dodatnih 150 palestinskih zatvorenika na 50 oslobođenih Izraelaca iz Gaze.

„Za svako dodatno oslobađanje 10 talaca biće dodatna pauza u borbama od 24 sata“, pisalo je u sporazumu.

I tokom tog mira, Netanjahu je obećao da će se na kraju sporazuma, izraelska vojska punom snagom vratiti na ostvarivanje svojih ciljeva.

„Da uništimo Hamas, da osiguramo da se Gaza neće vratiti na ono što je bila i naravno da oslodobimo sve naše taoce. Siguran sam da ćemo uspeti, jer nemamo drugog izbora“, rekao je tada premijer.

BONUS VIDEO Konzul Srbije u Izraelu: Trenutno nema govora o prekidu rata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar