Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Navodi da Aleksandar Vučić želi da preko Ričarda Grenela pomogne politički pad srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, pokrenulo je lavinu nagađanja u javnosti. Osim moguće izdaje Vučićevog velikog prijatelja, pitanje koje se postavilo kao imeperativ je - može li u tom slučaju Željka Cvijanović da preuzme ulogu Milorada Dodika?

Prema saznanjima podgoričkih „Vijesti“,  Grenel se 1. decembra sastao u Tramp hotelu u Vašingtonu sa grupom kongresmena iz Republikanske stranke, a sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, dugogodišnji bliski saradnik Vučića.

Grenel, koji je bio specijalni izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za Kosovo i pregovore Beograda i Prištine, je na tom sastanku Dodika predstavio kao veliki remetilački faktor na Balkanu, a Vučića kao partnera i stabilizatora prilika.

Kao alternativu Dodiku, Vučić je navodno ponudio aktuelnu predsednicu Republike Srpske – Željku Cvijanović.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

On je u novembru putovala u SAD i imala sastanke sa ljudima iz Kongresa i američke administracije, što je potvrdio i sam Dodik.

„Čim je došla, ona me odmah obavestila da su joj neki rekli kako bi bilo dobro da izbaci Dodika i preuzme SNSD. Ona je ustala i rekla im ‘vidite li vi da sam ja ozbiljna žena, što pričate gluposti’. Nemam na tu temu ništa posebno da kažem“, izjavio je Dodik.

Razne inicijative i podmetanje postoje, rekla je Željka Cvijanović, ali Dodika niko neće izdati.

„Razne spekulacije, razne vesti, razna podmetanja, postoje inicijative i nastojanja da se Dodik izoluje i nađe neko ko će mu okrenuti leđa, to postoji, to je stara priča“, istakla je Cvijanović.

POGLEDAJTE JOŠ:

Medijske objave pokazuju samo jedno – da je Dodik cilj i meta, ali SNSD čine timski igrači.

„SNSD je jedna kompaktna politička organizacija u kojoj smo mi timski igrači, razumemo šta su potrebe i Republike Srpske, ali odlično razumemo i šta je to BiH u kojoj se može komotno živeti“, rekla je Cvijanović.

Iako pominjana kao osoba koja će „preuzeti“ kormilo ukoliko Dodik zaista napusti ključne funkcije u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, ona nema političku moć da bude „novi  Dodik“.

„Željka Cvijanović nema politčiku moć da ugrozi Dodika. Ukoliko bi on odlučio da iz bilo kog razloga napusti SNSD, on bi prestao da bude to što jeste, stranka bi se raspala. Cvijanović nema moć da ujedini frakcije, tako da je po meni to besmislena teza“, smatra Aleksandar Trifunović, urednik portala „Buka“.

BONUS VIDEO Šta Dodik očekuje od Beograda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare