Foto: Ali Jadallah / AFP / AA/ABACA / Abaca Press / AHMAD GHARABLI / AFP / Profimedia

Izrael je započeo ono što naziva drugom fazom svog napada na Hamas u Gazi, sukob koji je premijer Benjamin Netanjahu opisao kao "drugi rat za nezavisnost svoje zemlje". Izraelske trupe su u Gazi - istražuju i uništavaju tunele. U nedelju je počeo kopeni napad, ali svi detalji napada i njegove organizacije bili su pod velom tajne. Ujedinjene nacije su saopštile da su kopnene operacije bile praćene "najintenzivnijim izraelskim vazdušnim napadima i artiljerijskim granatiranjem", dok izraelske vojne i civilne vlasti o samom napadu jedva da daju poneku prosto proširenu rečenicu.

Naime, izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su u nedelju kratke crno-bele, sablasne video snimke, koji prikazuju tenkove, oklopne buldožere i trupe u Gazi. Nije otkriven broj vojnika koji je ušao u enklavu, niti koliko im je artiljerija.

Ipak, pojavio se opšti nacrt.

Novi sukob na granici Izraela i Libana, tenkovi
Ilustracija Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Ovo je početak onoga što izraelski lideri upozoravaju da bi mogao da bude veoma dug rat, koji bi na kraju doveo do uništenja Hamasa – militantne grupe koja kontroliše Gazu i uspostavljanja novog entiteta koji će upravljati enklavom.

Ali umesto masovnog napada, vojni analitičari smatraju da IDF ulazi u Gazu „korak po korak“, tražeći i uništavajući Hamasove zamke i tunele oko Pojasa Gaze i pripremaju koridor za brzo raspoređivanje tenkova i trupa na periferiju enkalve.

Izrael Palestina Gaza rat Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

„Gaza je duga samo 40 kilometara i široka deveti i po. Izraelske trupe su trenutno raspoređene na samim ivicama enklave, na poljoprivrednim poljima i praznim selima, kao i oko prelaza Erez u severnoj Gazi“, rekao je šef Palestinskog studijskog foruma Univerziteta u Tel Avivu i bivši viši pripadnik izraelske odbrambene obaveštajne službe, Majkl Milštejn.

Ali šta se dešava kada izraelske snage uđu u Gazu i u gusto zbijene izbegličke kampove koji je okružuju?
U nedelju uveče, izraelska vojska je izvestila da su njene trupe naišle na borce Hamasa koji su izlazili iz otvora tunela unutar Gaze u blizini prelaza Erez na severu.

„Nakon identifikacije, vojnici su se suočili sa teroristima, ubili su ih i ranili“, rekao je portparol IDF-a. Reč koju su izraelski vojni analitičari koristili kako bi opisali izraelsku strategiju bila je „postepenost“.

Daniel Hagari Foto: Wikimedia Commons/ Israeli Defence Forces Spokesperson’s Unit

Portparol IDF Danijel Hagari rekao je u nedelju da izraelske trupe „napreduju u fazama i prema planu“.

Hagari je mislio na plan koji ima tri faze, o kojem je govorio ministar odbrane Joav Galan 20. oktobra, na sastanku komiteta za spoljne poslove i odbranu Kneseta.

Prva faza su vazdušni napadi i drugi „manevri“ namenjeni ubijanju vođa militanata i uništavanju infrastrukture Hamasa, praćeni operacijama „nižeg intenziteta koji bi trebali da eliminišu takozvane džepove otpora“ i, konačno, „uklanjanje odgovornosti Izraela za život u Pojasu Gaze i uspostavljanje nove bezbednosne realnosti za građane Izraela“, navodi se u saopštenju koje je izdala Galanova kancelarija.

Foto: TANJUG/AP Photo/Hatem Moussa

U petak uveče, internet i mobilne usluge su prekinute, što je Gazu gurnulo u digitalni mrak. „Svetlost“ je ugledala u nedelju, kada su prekinute usluge bile vraćene građanima. Netanjahu je u subotu uveče opisao eskalaciju kao „drugu fazu rata“.

„Rat će biti dug i težak“, upozorio je Netanjahu, a izraelski zvaničnici nisu želeli da komentarišu da li te proširene akcije napada predstavljaju početak dugoočekivanog kopnenog upada.

Premijer je rekao da su ciljevi Izraela jasni: „iskoreniti vojne i upravljačke sposobnosti Hamasa i vratiti taoce kući“, misleći na 239 Izraelaca za koje se veruje da su zatočeni u enklavi.

Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Joel Guzanski, bivši zvaničnik izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost, a sada viši saradnik na Institutu za nacionalnu bezbednost, rekao je da bi sporiji pristup Izraela mogao da potkopa tvrdnje onih koji su rekli da će izraelski upad biti agresivan i brz.

Guzanski je rekao da su trupe koje se šalju, verovatno sastavljene od elitnih pešadijskih jedinica i borbenih inženjera, čiji broj i dalje nije poznat.

„Oni (Izraelci) imaju dva cilja: da identifikuju i očiste mine, improvizovane eksplozivne naprave i sve druge prirodne ili veštačke prepreke za ulazak većeg broja trupa i da više saznaju o neprijatelju. Ako ulazite korak po korak, možete da isprovocirate borce, izvučete ih iz skrovišta i iznenadite ih“, smatra on.

Izrael Palestina rat Foto:EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Bivšii izraelski premijer Naftali Benet objavio je u subotu uveče na platformi X (Tviter) ono što je nazvao „Plan opsade Gaze“. Nije jasno da li izraelska vojska deli Benetove stavove.

Benet je rekao da IDF treba da „uguši Hamasove operativce u njihovim tunelima“, dok Izrael zauzima „bezbednosni pojas“ unutar Gaze i to sve dok se snage Hamasa ne predaju i ne oslobode sve taoce.

Takođe je rekao da objavljivanje plana opsade „plaši i stresira lidere Hamasa i da će to biti katalizator za postizanje rezultata“.

Izrael Palestina rat Hamas tuneli Foto:Tanjug/AP Photo/Jack Guez

Benet smatra da bi Izrael trebao da preseče Pojas Gaze na pola, kontrolišući severni deo enkalve i puštajući civile da beže na jug, sve dok se „Hamas ne preda i ne oslobodi sve taoce“.

On kaže da bi to moglo da potraje mesecima, pa čak i godinama.

Ben Milč (31) iz Ranane u centralnom Izraelu, služio je kao inženjer u izraelskoj vojsci tokom rata u Pojasu Gaze 2014. godine. On i njegova jedinica su bili uključeni u operaciju uništavanja tunela Hamasa.

Pročitajte još...

„Znamo da se polako približavaju kopnenim snagama, malo po malo. Pretpostavljam da je deo toga ‘čišćenje tunela’ kako bi se smanjila sposobnost Hamasa da uđe u Izrael i postavlja zamke nas“, kaže Milč.

„Mreža tunela bi mogla da bude od presudnog značaja za Hamas u budućnosti“, smatra Jair Golan, bivši zamenik načelnika štaba IDF. Izrael veruje da lideri Hamasa traže utočište u tunelima, tamo skladište oružje i verovatno ga koriste da drže taoce.

„Ne možemo tačno da kažemo kako će borbe izgledati, ali poslednje dve noći bile su izraelska izjava o nameri Hamasu da kaže: ‘Obrati pažnju. Izrael će nastaviti da vrši pritisak ukoliko ne počnete da sarađujete sa nama'“, smatra Milč.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar