Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia, Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia, Below the Sky / Shutterstock.com

U dokumentu koje je sastavilo izraelsko ministarstvo obaveštajnih službi, kao rešenje za Pojas Gaze nakon svrgavanja Hamasa, preporučuje se premeštanje civilnog stanovništva na egipatsko Sinajsko poluostrvo, navodi se u kopiji dokumenta.

Vladini zvaničnici umanjuju značaj pomenutog dokumenta, a iz kabineta premijera izraelskom listu Harec rečeno da su u pitanju „početna razmišljanja“ o tom pitanju, koje trenutno vlasti ni ne razmatraju, jer je fokus na ratu, piše Tajms of Izrael.

Dokument iz 13. oktobra, poziva se na premeštanje civilnog stanovništva u gradove sa šatorima na severnom Sinaju, a na kraju i na izgradnju stalnih gradova i otvaranje humanitarnog koridora. Plan uključuje nekoliko kilometara široku „sterilnu“ tampon zonu unutar Egipta, kako bi se obezbedilo da stanovništvo ne može da naseli granice Izraela.

Pročitajte još...

U tom planu su navedeni i problemi koji mogu da se jave na međunarodnim nivou, ali, kako je navedeno, taj potez je opravdan tako što je predstavljen kao rešenje za izbegličku populaciju koja traži utočište od rata. Tvrdi se da bi takvo prisilno premeštanje poslužilo i kao upozorenje Hezbolahu – Izrael bi mogao izbeglice da prisili da odu u južni Liban, područje koje je ranije okupirala izraelska vojska od 1982. do 2000. godine.

Dokument takođe uključuje dve druge opcije – kontrola palestinskih vlasti u Pojasu Gaze ili podržavanje lokalnog režima, ali obe opcije se odbacuju kao problematične iz različitih razloga, uključujući i činjenicu da neće služiti kao odvraćanje od napada na Izrael.

Egipat je odbio da razmotri prihvatanje Palestinaca koji beže od rata u Izraelu.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar