Foto: Shutterstock

Crnogorska vlada je na današnjoj elektronskoj sednici, u toku skupštinske rasprave o izglasavanju nepoverenja vladi, usvojila izmene odluke kojima je olakšan prijem u crnogorsko državljanstvo.

Vlada je pre godinu dana odustala od usvajanja odluke kojom je olakšan prijem u crnogorsko državljanstvo nakon protesta građana i opozicije koja je tvrdila da se time želi prekrojiti birački spisak. Oni su tada blokirali pojedine saobraćajnice, a organizator protesta bio je Patriotsko komitski savez.

PROČITAJTE JOŠ:

Usvojenim izmenama odluke, kao jedan od uslova za dobijanje crnogorskog državljanstva pored trajnog boravka računaće se i privremeni, što do sada nije bio slučaj.

Izmenama odluke biće omogućeno da se brže dođe do crnogorskog državljanstva jer se do sada privremeni boravak koji je trajao pet godina i bio uslov za dobijanje stalnog boravka, nije računao u vreme potrebno za sticanje državljastva.

Zakonom je propisano da se crnogorsko državljanstvo može steći prijemom ako neko, između ostalog, u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina pre podnošenja zahteva za prijem, dok je odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom propisano da se pod zakonitim boravkom podrazumeva stalni boravak.

Vlada je izmene odluke donela mimo znanja predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova u čijoj je nadležnosti predlaganje tog dokumenta.

Važeći Zakon o državljanstvu je vrlo strog i zabranujuje dvojno državljastvo osim u nekim posebnim situacijama.

Mnogi građani koji su kao izbeglice došli u Crnu Goru pre 30 godina još nemaju rešeno pitanje državljanstva.

Aktuelni Zakon o crnogorskom državljanstvu usvojen je u februaru 2008. godine, dve godine nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore.

Poslanici većine tadašnjih opozicionih partija, a sada stranaka koje čine vlast, ocenili su zakon kao „rigidan i diskriminatorski“, posebno prema Srbima u Crnoj Gori, jer po zakonu ne mogu dobiti crnogorsko državljanstvo ako su državljani Srbije.

U Crnoj Gori živi 64.746 stranaca, što je oko deset odsto ukupnog broja stanovnika.

Bonus video: Miloš Bešić: Ukrštaju se četiri Crne Gore, verujem Dritanu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar