Foto: Printscreen YouTube/Study Channel dedicated to Prof. Alexander Dugin, Dzhavakhadze Zurab / TASS / Profimedia

Ćerka ruskog filozofa Aleksandra Dugina koga prozapadni mediji nazivaju "Putinovim mozgom", poginula je u eksploziji automobila nadomak Moskve. Njen prijatelj je za ruske medije ispričao da je Darija i ranije dobijala pretnje, zbog čega sumnja da je ona bila meta atentata.

„Eksplozivna naprava koja je navodno podmetnuta u automobil eksplodirala je u toku vožnje i automobil se zapalio. Žena vozač je preminula na licu mesta. Identitet preminule je utvrđen: radi se o novinarki i politikologu Dariji Duginoj“, navodi se u izveštaju Istražnog komiteta.

Darija dobijala pretnje

Kako je za medije rekao Sergej Aleksandrov, prijatelj poginule Darije Dugine, ona mu je priznala da su joj pretili. Kao glavne neprijatelje Darije, on je nazvao „predstavnike liberalnog lobija“.

Foto: Dzhavakhadze Zurab / TASS / Profimedia

Istovremeno, novinar Konstantin Pridibajlo je naglasio da je Darija Dugina, koja je poginula u eksploziji automobila bombe u Moskovskoj oblasti, bila „superpatriota Rusije“, prenosi Izvestija.

Prema rečima Vladimira Rogova, člana glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti, Darijin aktivan rad mogao je da dovede do toga da njen automobil bude dignut u vazduh. On smatra da su u njenoj smrti verovatno umešali „ukrajinski teroristi“.

Pokrenut krivični postupak

Istražitelji su pokrenuli krivični postupak nakon smrti Darije Dugine, ćerke poznatog filozofa Aleksandra Dugina, od posledica eksplozije automobila u kojem je putovala. Ovo je u nedelju, 21. avgusta, objavljeno u Telegram kanalu Glavne istražne uprave Istražnog komiteta Rusije u Moskovskoj oblasti.

Napominje se da je slučaj pokrenut zbog činjenice da je ubistvo izvšeno na opšteopasan način, prenosi Izvestija.

„Istražni organi Glavne istražne uprave Istražnog komiteta Rusije za Moskovsku oblast pokrenuli su krivični postupak o činjenici ubistva devojke počinjenog na opšteopasan način“, navodi se u poruci.

PROČITAJTE JOŠ:

Ko su Aleksandar i Darija Dugin?

Dugin je poznat po razvijanju ekstremno desničarskog pogleda Rusije. U zapadnim medijima opisan je kao „fašista“ koji je pomagao u oblikovanju ekspanzionističke spoljne politike Vladimira Putina, piše Gardijan.

Dugin je istaknuti ultranacionalistički ruski ideolog za koga se veruje da je blizak ruskom predsedniku. Smatra se tvorcem ili „duhovnim vođom“ ruske invazije na Ukrajinu, kao i da ima značajan uticaj na predsednika Putina, zbog čega ga nazivaju „Putinovim mozgom“.

Njegova ćerka Darija (30) studirala je filozofiju na Moskovskom univerzitetu. Ona je u martu ove godine dospela na američku listu sankcionisanih Rusa kao urednik sajta Ujedinjeni svet (UWI), na kojem je u jednom članku navela da će Ukrajina nestati ako bude primljena u NATO.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News