Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Faiza Hašemi Rafsandžani, ćerka pokojnog bivšeg iranskog predsednika Akbara Hašemija Rafsandžanija, osuđena je na pet godina zatvora, saopštio je njen advokat.

On nije izneo više detalja, osim da presuda nije pravosnažna, ali je poznato da je javni tužilac u Teheranu optužio Faizu Hašemi za „propagandu protiv sistema“, prenosi Rojters.

Iranski državni mediji u septembru su objavili da je ona uhapšena zbog „podsticanja nereda“ u Teheranu, tokom protesta izazvanih smrću mlade kurdske devojske Mahse Amini u policijskom pritvoru.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ćerka bivšeg iranskog predsednika Akbara Hašemi Rafsandžanija, koji je umro 2017, bila je uhapšena i 2012. i osuđena na kaznu šestomesečnog zatvora zbog „propagande protiv režima“ i zabranjen joj je politički rad zbog „antidržavne propagande“.

Rafsandžani je bio predsednik Irana od 1989. do 1997, ali je nakon odlaska sa predsedničke funkcije ostao uticajna figura u Iranu i na čelu institucije koja je posredovala u sporovima između nacionalnog parlamenta i Saveta čuvara ustava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar