Tajvan zemljotres Foto: Tanjug/Hualien City Government via AP

Razoran potres pogodio je Tajvan u 7.58 sati po lokalnom vremenu. Epicentar je bio 18 kilometara istočno od Hualiena, najvećeg okruga te zemlje koji se nalazi na istočnoj obali. Aktivirala su se mnoga klizišta, neke su se zgrade delimično ili potpuno urušile, poginulo je najmanje sedam ljudi, a preko 700 njih je povređeno. Na Tajvanu, u gradu Taitungu, se trenutno nalazi i Hrvatica koja je ispričala kako je izgledao trenutak potresa.

„Trenutno se nalazim u Taitungu, gradu na istočnoj obali Tajvana. Tu sam s još četiri prijatelja. Oko osam sati nas je sve skupa probudio alarm na telefonima. Ja sam prvo mislila da je alarm, ali bilo je to bezbednosno upozorenje za potres. I tad smo svi osetili podrhtavanje. Naša zgrada se činila sigurna pa nismo izlazili napolje, posebno jer su nas upozorili pri dolasku na Tajvan da su potresi ovde relativno česti. Cela zgrada se tresla, ja sam se odmah setila zagrebačkog potresa. Vidim da je magnituda bila preko 7, ovde u Taitungu se ipak slabije osetilo. Pisalo je 6.4 kada sam pogledala telefon“, ispričala je ona za 24sata.hr.

Tajvan zemljotres Foto: Tanjug/National Fire Agency via AP

Potom je usledilo novo upozorenje.

„Sledeći alarm je usledio za nekih 10 minuta. Upozorenje za cunami. Tajvanski kolege su počele da nam se javljaju i pitaju jesmo dobro. Oni nisu bili preplašeni. Rekli su da samo danas ne idemo na plažu“, ispričala je.

POGLEDAJTE JOŠ:

Japanski centar za potrese je objavio da je nekoliko manjih cunamija stiglo do južne prefekture Okinave i kasnije ukinuo upozorenje na talase. Filipinska seizmološka agencija je takođe izdala upozorenje za stanovnike obalnih područja i pozvala ih da se sklone na viši teren.

Nakon najsnažnijeg udara usledilo je, prema trenutnim podacima, više od 100 potresa, a najsnažniji je imao magnitudu 6,4. Državna novinska agencija navodi da se radi o najjačem potresu od 1999. kada je Tajvan pogodio potres magnitude 7.6.

Najnovije informacije sa Tajvana možete pratiti u našem blogu uživo. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare