Donald Tramp Foto:Tanjug/Angela Weiss/AFP via AP

Njujorški sudija u krivičnom predmetu protiv Donalda Trampa, koji se odnosi na tajni novac isplaćen zvezdi filmova za odrasle, danas je odbio zahtev bivšeg predsednika SAD da se povuče iz slučaja.

Trampovi pravni zastupnici pokušali su da sklone sudiju Huana Merčana tvrdivši da rad njegove kćerke za političku konsultantsku firmu sa demokratskim klijentima predstavlja sukob interesa, preneo je Glas Amerike. Ovo je prvo suđenje jednom američkom predsedniku u istoriji, po optužnici za krivično delo.

Donald Tramp Foto:Tanjug/Michael Nagle/The New York Post via AP

Tramp se tereti da je falsifikovao poslovna dokumenta kada je glumici u filmovima za odrasle Stormi Danijels, preko svog advokata, platio 130.000 dolara kako ne bi javno govorila o njihovoj navodnoj aferi. Tramp je sve optužbe negirao i ocenio ih kao politički motivisane.

Donald Tramp Foto:Tanjug/Michael Nagle/The New York Post via AP

Obraćajući se novinarima ispred sudnice, Tramp je rekao da je slučaj drugačiji od bilo čega ranije, zaključivši da je „veoma počastvovan što je ovde“. Nije odgovorao na pitanja pre ulaska u sudnicu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ispred sudnice, kojoj je prilaz ograđen metalnim ogradama, nalazi se veliki broj novinara, a tu su i demonstranti koji nose transparente „Niko nije iznad zakona“. Od bivšeg predsednika se očekuje da se pojavljuje pred njujorškim sudom u ovom procesu, dok uporedo vodi kampanju za predsedničke izbore u novembru.

Izbor porote na Menhetnu, gde većina stanovnika glasa za Demokratsku stranku, mogao bi da traje nekoliko dana, posle čega će uslediti uvodne reči tužilaca i odbrane i iskazi svedoka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare