Foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia, EVGENY BIYATOV / KREMLIN POOL /

Bugarski parlament usvojio je danas odluku o ukidanju dodatne takse za transport ruskog gasa kroz Bugarsku i prihvatio amandman kojim se ubrzava ukidanje izuzeća na uvoz ruske nafte, prenosi bugarski portal Novinite.

Poslanici su nakon žučne rasprave odlučili da ukinu komercijalnu taksu od 20 leva po megavat-satu na uvoz i tranzit ruskog prirodnog gasa, koja je bila prethodno uvedena 13. oktobra i nije donela nikakav prihod.

Vlada je prvobitno želela da naplati nove takse od Gasproma preko operatera Bulgartransgas i unese ova sredstva u državni budžet, ali izvršni direktor Bulgartransgasa Vladimir Malinov je 23. novembra objavio da takse u iznosu od oko 260 miliona leva nisu plaćene.

Foto: EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS

Taksa je odbačena nakon što je Mađarska zapretila da će staviti veto na ulazak Bugarske u šengensku zonu. Parlament Bugarske je istrovremeno uveo zabranu izvoza goriva proizvedenih iz ruske nafte a od 1. marta 2024, se obustavlja rad firme Lukoil sa ruskom naftom.

Bugarska ovim korakom prevremeno ukida izuzeće na uvoz ruske nafte koju je odobrila Evropska komisija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Obe odluke su usvojene sa 144 glasa „za“ bez prethodne rasprave i unete u okvir Zakona o kontroli sprovođenja restriktivnih mera zbog rata u Ukrajini.

Bugarski parlament je sa 143 glasa „za“ odlučio da poveća kapital nuklearne elektrane Kozloduj za 1,5 milijardi leva, kako bi se 7. i 8. blok ove nuklearke izgradio po tehnologiji AR1000.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar