Rat u Ukrajini, drugi dan Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Borbeni avioni tipa MIG koje bi Ukrajina trebalo da dobije od pojednih članica NATO-a neće promeniti tok rata, tvrdi portparol Kremlja Dimitrij Peskov u prvoj zvaničnoj reakciji iz Kremlja na najave iz Varšave i Bratislave da će pomenute avione isporučiti Kijevu. Peskov je dodao i da će "naravno, sva ta oprema biti uništena".

„Snabdevanje Ukrajine borbenim avionima od strane NATO zemalja, uključujući Poljsku, povećava nivo njihove direktne umešanosti u sukob. Naravno, nabavka ove opreme, kao što smo više puta rekli, ne može uticati na ishod specijalne vojne operacije, ali može izazvati dodatne nevolje za samu Ukrajinu i ukrajinski narod“, rekao je Peskov.

Dodao je da „mu se čini da ni vojni eksperti ne misle da će isporuka ovih aviona značiti preokret na frontu“, već da je reč o načinu da pomenute zemlje „zbrinu staru, nepotrebnu opremu“, prenosi RIA Novosti.

Poljska: Četiri MIG-a za Ukrajinu

Prethodno, poljski zvaničnici su objavili da će ta zemlja, inače članica NATO-a, isporučiti Ukrajini MIG-ove.

Prema rečima poljskog predsednika Andžeja Dude, iz Poljske u Ukrajinu stižu četiri borbena aviona MiG-29 tokom narednih dana.

„Bukvalno za nekoliko dana poslaćemo, koliko ja znam, četiri aviona u Ukrajinu koji su potpuno spremni za let. Ostali se pripremaju, servisiraju“, rekao je Duda na konferenciji za novinare i dodao da Poljska ima 10 do 20 aviona MiG-29, ali još nije doneta odluka da li će i ovi avioni biti isporučeni Ukrajini.

Pročitajte još:

Ubrzo potom oglasio se poljski premijer Mateuš Moravjecki koji je potvrdio odluku Poljske da isporuči avone Kijevu, ali je dao drugačije rokove. Prema njegovim rečima, avioni bi mogli da stignu u Kijevu u roku od četiri do šest nedelja.

Prethodno, Poljska je poslala 14 nemačkih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu.

Slovačka šalje 13 aviona Kijevu

Ubrzo nakon Poljska, još jedna članica NATO-a potvrdila je da poslati avione Kijevu.

Slovačka vlada objavila je da je donela odluku da isporuči 13 aviona MIG-29 Ukrajini. Slovački ministar odbrane Jaroslav Nad objavio je potom na Tviteru da će Slovačka kao kompenzaciju od EU za avione koje šalje u Ukrajinu dobiti 200 miliona evra i još 700 miliona vredno oružje iz SAD, ali nije definisao o kakvom je oružju reč.

Slovačka je svoju flotu MIG-ova, borbenih aviona sovjetske proizvodnje, prizemljila prošle godine zbog nedostatka rezervnih delova i stručnjaka koji bi radili na održavanju ovih aviona nakon što su ruski stručnjaci napustili Slovačku. Zbog toga je nadzor nad slovačkim nebom prošle godine preuzela Poljska i Češka, a kasnije se pridružila i Mađarska.

Odluka Slovačke i Poljske da isporuči avione Ukrajini prva je takva među zapadnim saveznicima. Ukrajina, a posebno prvi čovek Ukrajine Vladimir Zelenski, mesecima unazad traže od saveznika avione, ali do sada nije članica NATO-a nije dala pozitivan odgovor na taj zahtev.

Pročitajte još:

Mišljenja na ovu temu su podeljena među NATO zemljama, pa su neke najavile da će „razmotriti slanje aviona Ukrajini“, dok su druge izričito protiv, poput Amerike i Nemačke, jer strahuju da bi to moglo da znači prelivanje rata van ukrajinske teritorije.

Amerika: Mi nećemo slati avione Kijevu

Iz tog razloga, Bela kuća je odluku Poljske komentarisala kao „suverenu odluku“ te zemlje, koja neće ohrabriti američkog predsednika Džoa Bajdena da pošalje svoje borbene avione F-16 u Ukrajinu.

„To ne menja našu računicu u odnosu na F-17. Ovo su suverene odluke koje svaka zemlja donosi za sebe. Mi poštujemo te suverene odluke“, rekao je Džon Kirbi, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Bajden je u više navrata rekao da nema nameru da šalje borbene avione u Ukrajinu, ali tu opciju nije u potpunosti isključio.

VIDEO Ukrajinci u Bakhmutu prvi put upotrebili američku „pametnu bombu“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar