Foto:American Photo Archive / Alamy / Alamy ;Gavriil Grigorov / TASS /; SERGEY BOBOK / AFP ;;Sergei Bobylev / TASS ;

Ukrajinci su u diverzantskim akcijama dosad ubili 18 sunarodnika koji su radili za ruske okupacione vlasti. Kijev se sve više oslanja na tajne diverzantske napade u nastojanju da preotme Rusima okupirane delove zemlje, piše britanski Gardijan.

Ukrajinci ne prihvataju odluku Vladimira Putina o aneksiji četiri okupirane ukrajinske regije. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak obećao je nastaviti oslobađanje privremeno okupiranih područja vojnim sredstvima. To uključuje regularnu vojsku, ali i intenziviranje specijalnih diverzantskih operacija, istaknuo je Podoljak.

Dobrovoljno pomagali

Ukrajinske vlasti su prošle nedelje objavile spisak od 390 kolaboracionista samo u regiji Zaporožje.

Kolaboracionisti će biti procesuirani jer su dobrovoljno pomagali ruskim izbornim komisijama prilikom referenduma za otcepljenje. Objavljene su fotografije još četvoro Ukrajinaca za koje se tvrdi da su imali važne uloge u organizovanju proruskih referenduma na području Donjecka i Luganska. Prema zakonu o kolaboraciji usvojenom u proleće, oni koji aktivno sarađuju sa Rusijom biće kazneno gonjeni, zavisno od trajanja i prirode saradnje, prenosi Jutarnji list.

No neki nikad neće doživeti procesuiranje, jer su već likvidirani. Ruski državni mediji i okupacioni zvaničnici okrivili su Ukrajinu za nekoliko „terorističkih napada“. Ukrajina to smatra opravdanim u ratu u kojem su ruske snage ubile na hiljade ukrajinskih civila i vojnika i milione Ukrajinaca naterale da napuste domove.

Prošlog četvrtka u Zaporžju je eksplodirala bomba pod automobilom Olene Šapurove, koja upravlja školstvom u gradu Melitopolju pod ruskom okupacijom. Gradonačelnik Melitopolja u iznanstvu Ivan Fedorov na ukrajinskoj televiziji je rekao da je automobil delom izgoreo u napadu, ali je Šapurova preživela. Fedorov je rekao da su napad izvele ukrajinske snage otpora.

Dejli mejl navodi da su Rusima koji su u okupiranoj Balakliji ispitivali i mučili lokalno stanovništvo pomogali su neki Ukrajinci. Na spisku imena kolaboracionista našao se tako Oleg Kalajda (48), nezaposleni bivši šef osiguranja u jednoj farmi pilića kojeg su Rusi na mesto šefa policije promovisali nakon što je ovaj pristao izvršavati njihove naredbe.

Lokalni zvaničnisi su rekli da je Kalajda svojevoljno pomagao Rusima te da su ga oni zauzvrat imenovali generalom. Kalajda je nakon što su Ukrajinci oslobodili Balakliju pokušao pobeći na teritoriju pod kontrolom Rusa, međutim Ukrajinci su ga uhvatili. Preti mu zatvorska kazna od možda čak 15 godina. Kalajdina supruga, radnica u vatrogasnom dispečerskom centru koja je takođe navodno pomagala Rusima, nije uhvaćena.

Rusi su Nataliju Romaničenko, samohrana majku i bivšu glumica koja preko interneta prodaje knedle i kobasice, postavili za gradonačelnicu Vasilivke.

S Rusima je sarađivao i Dmitrij Čigrinov (45), osumnjičeni za otmicu i povređivanje talaca na istoku Ukrajine. Njega terete da je ruskim snagama donosio hranu, otkrivao im imena radnika ukrajinske policije te da se pokušao dokopati funkcije gradonačelnika jednog ukrajinskog grada. Čigrinov se u jednom trenutku čak i pojavio na ruskoj televiziji te tamo hvalio Ruse.

Volodimir Saldo, bivši gradonačelnik Hersona, bio je još jedan u nizu simpatizera Kremlja koji su nakon ruske invazije dobili priliku da obavaljaju političke funkcije. Saldo je tako je ruskom predsedniku Vladimiru Putin predao Herson. Salda su pre dva meseca pokušali otrovati, međutim preživeo je taj pokušaj atentata.

Zabavljač na venčanjima Ivan Šuško postao je gradonačelnik jednog grada u Zaporiškoj oblasti nakon što su je Rusi zauzeli. Poginuo je u avgustu nakon što mu je pod automobil postavljena bomba. Od 18 napada na proruske lidere na okupiranim područjima, 12 se odnosilo na bombe postavljene ispod automobila ili u blizini mete. Petoro ih je ubijeno vatrenim oružjem, a jedna osoba trovanjem.

Bivši zastupnik iz stranke ukrajinskog presednika, Oleksij Kovalov, u julu je preuzeo dužnost zamenika guvernera okupirane regije Herson, a 28. avgusta je ubijen iz vatrenog oružja u svom domu. Pre toga, u junu je pod Kovalovljev automobil postavljena bomba. Nakon prvog atentata Kovalov je iz bolnice za taj napad okrivio ukrajinske sigurnosne službe.

Ometanje neprijatelja

Ukrajina priznaje da su tajne diverzantske snage službeni deo njenih vojnih snaga od 2014. godine. Njihov zadatak je da ometaju neprijatelja ako neko područje padne pod okupaciju, tumači Sergij Kuzan, direktor Ukrajinskog centra za bezbednost i saradnju.

Što je važno, u Kijevu više i ne skrivaju svoje namere. Anton Geraščenko, jedan od savetnika Zelenskog je rekao: „Raspisan je lov na kolaboracioniste i njihov život nije zaštićen zakonom. Naše obaveštajne službe ih eliminišu“.

Ukrajinske diverzante vode i obučavaju ukrajinske specijalne jedinice, koje su odgovorne za sprovođenje subverzivnih dela višeg nivoa, rekao je Kuzan. Taj vojni analitičar ističe da su im se stotine ljudi javile da prođu obuku za diverzantske aktivnosti.

Njihov cilj je da ostanu na nekom području i nakon što padne u ruke ruske vojske, pa im je zadatak ubijanje visokorangiranih političkih i vojnih vođa okupatorskih snaga. Takođe bi trebali izgraditi informativne mreže i prosleđivati informacije ukrajinskim vlastima.

BONUS VIDEO: Evo gde je započeo Putinov poraz u Donjecku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare