Foto:GEORGI LICOVSKI EPA EFE; shutterstock; Milos Vujovic / AFP / Profimedia;

Na parlamentarnim izborima 2020. godine osvojio je oko 5,5 odsto glasova - postao potpredsednik vlade. Nešto više od godinu dana kasnije, tu vladu je oborio i dobio mandat za sastavljanje nove - postao premijer. Četiri meseca kasnije, i toj vladi je izglasano nepoverenje, ali i dalje je u tehničkom mandatu. U međuvremenu su održani novi izbori, u koaliciji sa Demokratama osvojio je oko 12 odsto, poručio - bićemo okosnica vlade, ali ne mora ona još, jer imamo ovu tehničku. Da, sve navedeno se odnosi na harizmatičnog crnogorskog lidera Dritana Abazovića, koji će, čini se, ponovo biti čovek odluke u ovoj zemlji.

Sem licitacija ko sa kim želi i ko sa kim može, zasad ne postoje nikakve konkretne informacije o tome kako i da li će nova vlada Crne Gore biti formirana. Nakon vanrednih parlamentarnih izbora koji su održani 11. juna, gotovo sve partije koje su prešle cenzus poručile su da bez njih nema vlade, da će biti ključna snaga u parlamentu, ali sa kim mogu da pregovaraju.

Novi saziv skupštine mora stupiti na dužnost sredinom jula, jer tako nalaže zakonska procedura, dok je formiranje vlade malo komplikovaniji proces. Kada zvanično bude konstituisana skupština, predsednik Crne Gore Jakov Milatović ima rok od 30 dana da predloži mandatara za sastav nove vlade.

Foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia/TANJUG/ MEDIABIRO/VLADA CRNE GORE/ SLUŽBA ZA ODNOSE S JANOVŠĆU/REUTERS/Stevo Vasiljevic

Zatim, predloženi mandatar ima novi rok od čak 90 dana da formira vladu. Sve ovo znači da će proces biranja nove izvršne vlasti u Crnoj Gori biti mukotrpan, dugotajan i težak, a možda i uzaludan.

Ako svi pregovori i dogovori propadnu, biće organizovani novi vanredni izbori, i to samo par meseci nakon junskih.

Sve ovo odgovara samo jednom čoveku – Dritanu Abazoviću, koji i sam poručuje – samo bez žurbe.

Hrabro, ali polako se broji

Abazović, crnogorski premijer u tehničkom mandatu, na ove izbore je izašao u koaliciji sa Demokratama Alekse Bečića. Zajedno su osvojili 11 poslaničkih mandata.

Foto Građanski pokret URA

Lista pod nazivom „Hrabro se broji“ biće jedan od glavnih konstituenata nove vlade, rekao je Abazović. On je istakao da se čeka konstituisanje skupštine, ali sa vladom je drugačije.

„Vladu već imamo“, kaže Abazović – premijer u tehničkom mandatu, koji će tu funkciju obavljati sve do formiranja nove. Iz tog raloga, samo njemu odgovara da to ne bude skoro.

Opcija sa druge strane sprektra – novi vanredni izbori, takođe pogoduju samo njemu. Pobednik junskih izbora – Pokret Evropa sad (PES) Milojka Spajića ostvario je znatno slabiji rezultat od predviđenog.

Analitičari ne mogu biti u potpunosti sigurni, ali sve ukazuje na to da je do pada PES-a došlo zbog afere „kripto kralj“ na kojoj je mahom insistirao upravo Abazović.

Dritan Abazović Foto: Printscreen/RTCG

Do nje je došlo kada je optuženi „kripto kralj“ Do Kvon, kog Amerika i Južna Koreja potražuju zbog prevare od 40 milijardi dolara, uhapšen na aerodromu u Podgorici. On je neposredno pred izbore počeo da piše pisma crnogorskim zvaničnicima, između ostalog i Abazoviću, navodeći da je finansirao kampanju Spajića i PES-a.

„Upozoravao sam Spajića na neke stvari“, zagonetno je tada rekao Abazović, dok se njegova partija fokusirala na obaranje rejtinga PES-u.

I taj plan je uspeo – PES je osvojio 24 mandata, nedovoljno za samostalno formiranje vlasti, a teško za koalicije sa drugim partijama.

Tako je još jedan Abazovićev plan uspeo – podrška PES-u je opala, pregovori o novoj vladi će trajati unedogled, a on će do tada biti premijer.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako je nedavno za portal Nova.rs rekla politička analitičarka Daliborka Uljarević, Abazoviću odgovara da tehnička vlada što duže traje.

„Novi parlamentarni izbori nisu u interesu PES-a. Oni već imaju tendenciju pada, na ovim izborima su osvojili manje glasova nego što je osvojio Jakov Milatović u prvom krugu predsedničkih izbora. Činjenica je da je URA jedan od najnepoželjnijih partera, posebno ako u obzir uzmemo aferu Do Kvon, koju je lider te partije otvorio neposredno pred izbore apsolutno zloupotrebljavajuči sve institucije sistema, svesno uticavši na sužavanje mogućnosti formiranja stabilne vlade nakon izbora. To je zbog toga što Abazoviću odgovara da ova vlada u tehničkom mandatu traje. Isto verujem da je to bio deo impulsa koji je Abazović dobio iz Beograda, konkretnije od Vučića, jer njemu ne odgovara da su u Crnoj Gori formira stabilna vlada koja bi otpočela proces pridruživanja EU i time smanjila njegove zone uticaja u Crnoj Gori“, smatra Uljarević.

BONUS VIDEO Abazović glasao u Ulcinju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar