Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Nacionalni zdravstveni sistem Velike Britanije mogao bi se suočiti ga gubitkom milijardi funti, usled tužbi zbog zdravstvenog nemara, ako ne bude pružen neki oblik zakonskog imuniteta lekarima koji učestvuju u borbi protiv koronavirusa i rizikuju svoje živote, upozorila je vlada ove ostrvske države, posle saopštenja Sindikata medicinske odbrane (MDU).

Sindikat medicinske odbrane (MDU), koji pruža pravnu podršku za oko 200.000 lekara, medicinskih sestara, stomatologa i drugih zdravstvenih radnika širom Velike Britanije, pozvao je britansku vladu na raspravu o potrebi za donošenje hitnog zakona.

Naime, ovaj sindikat se rukovodio zakonima koje je usvojilo nekoliko američkih saveznih država, prema kojima svim zaposlenima koji rade u bolnicama u borbi protiv koronavirusa pruža se „imunitet od građanske odgovornosti za bilo kakvu povredu ili smrt, a za koje se pretpostavlja da su pacijenti ili njihove porodice pretrpeli usled određenih radnji ili propusta tokom lečenja, a u dobroj nameri da se pomogne“.

Kako piše britanski Gardijan razlog ovakve odluke leži u tome što veliki broj lekara u SAD i Velikoj Britaniji tokom pandemije koronavirusa su angažovani u radu sa obolelim pacijentima, jer se bave potpuno drugačijim oblastima medicine od onih koji se vezuju za lečenje koronavirusom (epidemiolozi, infektolozi, anaesteziolozi, pulmolozi…), ukazuje Sindikat MDU.

Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

Takođe reaktivirani su i penzionisani lekari, kao i studenti medicine, koji su uključeni u lečenje, a da nisu završili ni obuku. Takođe, ostali oblici lečenja su odloženi, kao i operacije dok traje broba sa koronavirusom.

Vlada Velike Britanije obećala je da će pokriti troškove bilo kakvih budućih pravnih postupaka, uključujući tu i plaćanje odštete, ako dođe do tužbi zbog nesavesnog lečenja. U MDU upozoravaju takođe da osim velikih novčanih troškova, takve tužbe bi mogle biti „uznemirujuće“ i potencijalno štetne za karijere lekara koji su se doborovoljno uključili u borbu protiv korne.

U prilog ove trvrdnje ide i podatak koji je saopštio Sindikat MDU da su troškovi isplate odšteta za nesavesno lečenje lakara porasle, pa tako u 2018 potraživanja su bila u vrednosti 83,4 milijarde funti. Zbog toga je MDU zabrinuta da bi veliki broj zdravstvenih radnika mogao da dođe na udar posle pandemije, jer su tokom lečenja morali da donose teške odluke za vreme zbrinjavanja i lečenja pacijenata u posebnim uslovima. Kako tvrdi sindikat MDU sa ovim predlogom ono žele da zdravstveni radnici rade bez straha da bi mogli da dođu na udar u narednim godinama zbog pojednih odluka za vreme pandemije.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Ovaj sindikat prihvata da bi lekari trebalo da budu odgovorni za svoje postupke tokom lečenja pacijenata i pozivaju vladu na raspravu o zakonskom imunitetu i o tome da li nacionalni zdravstveni sistem treba da bude tužen za zbrinjavanje pacijenata obolelih od koronavirusa, kao i da bi svaka takva isplata smanjivala resurse nacionalnom zdravstvenom sistemu, bila pritisak na poreske obveznike i nanelo bi moralnu štetu lekarskom osoblju.

Doktorka Kristin Tomkins, izvršna direktorka MDU izjavila je za Gardijan da se od lekara traži rad u uslovima koji su drastično promenjeni, kao i da nisu dobili nijednu tvrdnju (koja se odnosi na koronavirus) da je neko umro zbog lekara, ali bilo je pritužbi na nesavesno lečenje pacijenata

„Ovo bi moglo da značajno iscrpi zdravstvene resurse. Zbog toga želimo da vodimo raspravu o tome“.

Ona je dodala i da lekari moraju da rade u veoma teškim okolnostima i da su to ljudi, koji rade veoma hrabro svoj posao.

Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da će oni u ime lekara pokriti sve troškove koje nastanu kao posledica tužbi protiv meidicnskog osoblja.

Izglasani Zakon o Koronavirusa 2020. uveo je nova ovlaštenja za isplaćivanje odštete.

 

Izvor: Guardian