Foto: EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD

Velika Britanija poslednjih nedelja suočava se sa nezapamćenim deficitom egzistencijalnih namirnica, a da stvar bude još gora pored goriva i proizvoda na rafovima prodavnica, Britaniji fali i radna snaga. Trenutno su najpotrebiniji radnici obezbeđenja i mesari.

Pročitajte još:

Zbog toga su gazde noćnih klubova primorane da obezbeđenje plaćaju radnike po 25 odsto višoj ceni. Što je, ako se u obzir uzmu i višemesečna zatvaranja, pogubno po privrednike. Takođe, za vreme lokdauna, mnogi radnici su zbog prihoda počeli da rade u drugim delatnostima, piše Gardijan.

Uz to, sada kada je vlada ublažila mere protiv koronavirusa, klubovi su prepuni. Prošlog meseca, na britanskom Parklajf festivalu, organizatori su jedva uspeli da prikupe 1.000 radnika koji će obezbeđivati manifestaciju koju je posetilo oko 80.000 ljudi.

„Uvek smo ih uzimali zdravo za gotovo, pošaljemo tri ili četiri mejla firmama za obezbeđenje i oni vam pošalju oko 1.000 momaka. Sada smo morali da ih tražimo po čitavoj zemlji“, rekao je Saša Lord, organizator festivala.

Zbog novonastalih problema mnogi veruju da će Vlada Velike Britanije, kako bi rešila krizu, posegnuti za izdavanjem privremenih viza.

„Postoje koraci koje vlada može da preduzme da ublaži problem, bilo da su to inicijative za finansiranje obuka, hvatanje u koštac sa nestašicama kroz zakonodavstvo ili izdavanje privremenih viza za ublažavanje krize“, rekao je Mišel Kil iz asocijacije noćnih klubova( NTIA).

NTIA procenjuje da je kulturna industrija ostala bez 90.000 radnka gotovo preko noći. Ovaj sektor ima udeo u BDP-u 36 bilona dolara, što je 1,6 odsto od ukupnog bruto društvenog proizvoda.

Vlasinici ugostiteljskih i turističkih usluga molili su vladu da trajno smanji stopu PDV-a na ovaj sektor, kako bi pomogla u zaštiti hiljada radnih mesta.

Drugi delovi ekonomije takođe su pogođeni nedostatkom osoblja, posebno prehrambena industrije i oni koji vode lance snabdevanja, uključujući radnike u mesarama i vozače kamiona.

Mesare „uvozi“

Usled nedostatka radnika mesne industrije, Britanija je odlučila da izda privremene radne vize za angažovanje kvalifikovanih mesara iz drugih zemlja.

Foto: Vladislav Mitić

Paketom mera za podršku rešavanju problema u mesnoj industriji predviđa se odustajanje od zahteva za tečnim znanjem engleskog jezika budućih radnika.

Uzgajivači svinja širom Britanije kažu da su udruženi efekti Bregzita i koronavirusa izazvali egzodus istočnoevropskih radnika iz klanica i fabrika za preradu mesa, što je rezultiralo smanjenjem narudžbina i gomilanjem svinja u oborima i na pašnjacima širom zemlje.

Nema ni hrane

Takođe, na rafovima britanskih supermarketa nedostaje čitav niz različitih proizvoda – od mleka, mesa, ribe do začinskog bilja, voća, smrznutog povrća, pa čak i gaziranih pića. Kao razlog nestašica najčešće se navodi manjak vozača teretnih vozila, ali pojavio se i novi problem – zalihe ugljen-dioksida sve su manje.

Ugljen-dioksid se koristi u brojnim ključnim industrijama, uključujući i produžavanje roka trajanja hrane, proizvodnje gaziranih pića i hlađenje nuklearnih elektrana. U Britaniji ne samo da ga je sve manje iz uvoza, već je jedan od najvećih proizvođača prošlog meseca zatvorio svoja dva pogona u Velikoj Britaniji zbog rastućih cena.

BONUS VIDEO: Britanska vojska u dostavi goriva širom ostrva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar