Foto: Michael Piepgras / Alamy / Alamy / Profimedia

Mađarska nastavlja masovno da krši principe vladavine prava i treba da poboljša svoj pravosudni sistem, borbu protiv korupcije i nezavisnost medija, upozorila je danas Evropska komisija u izveštaju.

„Mađarska je pravi sistemski problem za Komisiju po pitanju vladavine prava“, rekao je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders na konferenciji za novinare.

Evropska komisija je danas predstavila peti godišnji izveštaj o vladavini prava u 27 zemalja Unije.

Procena je posebno oštra za Mađarsku Viktora Orbana koja je već godinama u problemima sa EU u toj oblasti.

PROČITAJTE JOŠ:

Ne samo da je Budimpešta ostvarila minimalni napredak, bolje reći nikakav u odnosu na nedostatke identifikovane u prethodnom izveštaju, već je Komisija proširila svoj spisak preporuka na osam, odnosno jednu više nego prošle godine.

Ta cifra predstavlja „apsolutni rekord“ rekao je jedan visoki evropski zvaničnik.

Ovaj poražavajući izveštaj objavljen je u vreme kada su tenzije na najvišem nivou između Brisela i mađarskog premijera Viktora Orbana posle njegovog putovanja u Moskvu na sastanak sa Vladimirom Putinom o Ukrajini, suprotno diplomatskim stavovima EU, piše Frans pres.

Mađarska je do kraja decembra predsedavajuća Saveta EU.

Kada je u pitanju funkcionisanje pravosuđa u izveštaju se kaže da politički uticaj na tužilaštvo i dalje traje, sa rizikom od neopravdanih mešanja u pojedinačne slučajeve.

„Sloboda izražavanja sudija je pod pritiskom i kampanje njihovog blaćenja se nastavljaju u medijima“, piše u izveštaju.

Stručnjaci EK takođe ukazuju da nema solidnih rezultata u istragama za korupciju vezanih za visoke zvaničnike i njihovo okruženje što i dalje ozbiljno zabrinjava.

Takođe se ukazuje na pretnje pluralizmu medija na koje se ne odgovara.

„Ni jedna mera nije usvojena, niti se predviđa da bi se garantovala nezavisnost uprave za regulisanje medija i osigurala uredničke i finansijske nezavisnosti medija javnog servisa, naglašava se u izveštaju.

EU je trenutno zamrzla više od 20 milijardi evra namenjenih za Mađarsku u okviru raznih procedura, vezano za nedostatke koji se zameraju Budimpešti, ukazao je Rejnders.

I dalje je u toku pravna procedura koja bi mogla da dovede do toga da Budimpešta izgubi svoje pravo glasa u odlučivanju unutar EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar