Foto: EPA-EFE/Joedson Alves

Brazilska policija imenovala je navodnog organizatora ubistava britanskog novinara Doma Filipsa i stručnjaka za domorodačko stanovništvo Brazila Bruna Pereire u Amazoniji prošle godine.

Rubens Viljar Koeljo, čiji je nadimak Kolumbija, prvi je put uhapšen prošlog jula – mesec dana nakon što su dvojica muškaraca ubijena u regiji doline Javari u Amazoniji. Pušten je u oktobru, ali je ponovo uhapšen prošlog meseca zbog kršenja uslova za kauciju.

U ponedeljak poslepodne, šef savezne policije za državu Amazonas, gde se nalazi dolina Javari, rekao je novinarima da su istražitelji zaključili da je Viljar Koeljo – koji je optužen da je vodio ilegalni ribolovni reket u udaljenoj pograničnoj regiji – naručio ubistva.

„Ne sumnjam da je Kolumbija bio mozak operacije“, rekao je Aleksandre Fontes na konferenciji za novinare u glavnom gradu države Manaus, prenosi brazilski sajt G1.

Još trojica muškaraca su trenutno u pritvoru zbog ubistava i optuženi su da su pucali na Filipsa i Pereiru dok su putovali niz reku ujutro 5. juna 2022. To su Amarildo da Kosta Oliveira, Džeferson da Silva Lima i Osenej da Kosta de Oliveira.

Fontes je rekao da su istražitelji prikupili dokaze da je Viljar Koeljo prvoj dvojici od tih muškaraca dao municiju koja je korišćena u zločinu.

Pištolj korišćen u zločinu dao je brat Amarilda da Koste Oliveire, tvrdi Fontes. Viljar Koeljo je takođe platio prvobitnog branioca Amarilda da Koste Oliveire, dodao je Fontes.

Viljar Koeljo je negirao umešanost u zločin nakon što je uhapšen prošlog jula.

Filips (57) redovni saradnik Gardijana, otputovao je u dolinu Džavari s Pereirom u sklopu istraživanja za knjigu koju je pisao pod nazivom „Kako spasiti Amazon“.

U vreme ubistava, 41-godišnji Pereira, cenjeni autohtoni stručnjak i istraživač, pomagao je domorodačkim zajednicama u dolini Džavari da uspostave nadzorne timove kako bi branili svoje domove u prašumi od ilegalnog rudarenja, krivolova i ribolovnih bandi koje su povezane sa organizovanim kriminalom.

Ubistva su izazvala bes međunarodne zajednice i razotkrila štetu nanesenu brazilskoj životnoj sredini i starosedilačkim zajednicama tokom krajnje desničarske vlade Žaira Bolsonara, koji je izgubio izbore u oktobru prošle godine i trenutno se nalazi u SAD-u.

U nedelju je Bolsonarov nasednik Lula da Silva optužio desničarskog populistu da je počinio genocid nad narodom Janomami u Amazoniji tako što je uklonio zaštitu starosedelaca i ohrabrivao ilegalne rudare zlata koji su izvršili invaziju na tu, kao i na druge autohtone teritorije.

***

BONUS VIDEO: Brazil – demonstranti upali u Kongres, uhapšeno 400 ljudi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar