Dafne Karuana Galicia Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Dva brata osuđena su u danas na po 40 godina zatvora nakon što su priznali ubistvo malteške istraživačke novinarke Dafne Karuana Galicija, u zapanjujućem preokretu prvog dana suđenja.

Alfred i Džordž Deđorđo su se izjasnili da nisu krivi kada je jutros otpočelo suđenje, skoro tačno pet godina nakon ubistva Karuane Galizije, ali su se kasnije složili da priznaju krivicu u zamenu za blažu kaznu.

Zbog ubistva novinarke pretile su im doživotne robije, ako bi bili osuđeni za ovaj zločin.

Pol Karuana Galicija, jedan od tri sina ubijene novinarke, pozdravio je taj potez, opisavši ga u tvitu kao „prolom oblaka“.

Njihovo priznanje krivice znači da su četiri osobe sada priznale da su učestvovale u ubistvu. Peti čovek, lokalni tajkun Jorgen Feneč, još uvek je u zatvoru do suđenja. Tužioci veruju da je on naručio ubistvo, što on poriče.

U intervjuu za Rojters ranije ove godine Džordž Deđorđo je priznao zločin, a advokat braće je tada rekao i da dvojica muškaraca traže pomilovanje u zamenu za otkrivanje „svega što znamo o drugim ubistvima, bombama i zločinima“.

Njihov zahtev za pomilovanje nije prihvaćen, a poroti od pet muškaraca i četiri žene je na početku postupka naloženo da razmotre samo ono što su čuli u sudnici.

Karuana Galicija razneta je bombom postavljenom pod njen automobil 16. oktobra 2017. godine, što je bilo ubistvo koje je šokiralo Evropu i postavilo pitanja o vladavini prava u najmanjoj državi članici Evropske unije.

Jorgen Feneč je bio na čelu poslovnog carstva sa učešćem u mnoštvu delatnosti – nekretninama, uvozu i trgovini automobilima. Takođe je bio na čelu konzorcijuma kojem je, na kontroverzan način, dodeljen vladin ugovor za izgradnju elektrane.

Karuana Galicija je istraživala potencijalnu korupciju u vezi sa tim ugovorom kada je ubijena.

Trojica muškaraca optuženih za podmetanje i aktiviranje bombe uhapšeni su u decembru 2017. godine.

***

BONUS VIDEO: Ko je ubio Mišu Ognjanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar