Žozep Borel; Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da novi evropski plan o ”Globalnom povezivanju Evrope” nije osmišeljen da bude altrenativa kineskom ”Pojasu i putu”, već da ima ”širu namenu”.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Danas nam je važno da sagledamo probleme koje imamo u povezanosti sa Bliski istokom, Centralnom Azijom i Kinom, ali ne zasnovano na istom pristupu i sa istiom namenom koju Kina ima sa svojom inicijativom ‘Pojas i put'“, izjavio je Borelj.

Savet EU danas je usvojio zaključke o „Globalno povezanoj Evropi” koji naglašvaju potrebu da EU sledi geostrateški i globalni pristup u povezivanju, a sve u cilju unapređene ekonomske, spoljne i razvojne politike i bezbednosnih interesa i promocija evropskih vrednosti.

Ministri spoljnih poslova EU u svojim zaključcima naglašavaju da bi bolja povezanost uticala na ekonomski rast, smanjila strateške zavisnosti i povećala konkurentnost EU i njenih partnera.

Povezivanje se konkretno odnosi kako na fizičku infrastrukturu (puteve, želežnicu…), tako i na regulatorne okvire, pri čemu je naglašena potreba za predvidljivim međunarodnim normama i standardima kako bi se održali jednaki uslovi i podstakle privatne investicije.

Savet EU kroz ovu inicijativu poziva i “na povezivanje sa zemljama i regionima istomišljenika“, pri čemu se ukazuje na jačanje već postojeće saradnje sa Japanom i Indijom, ali i poziva na razvijanje partnersikih odnosa sa SAD i zemljama Jugoistočne Azije i Južne Amerike.

Posebna pažnja EU u ostvarivanju inicijatve globalnog povezivanja odnosi se na sardanju u okviru multilateralnih foruma, uključujući G7 i G20.

U tom kontekstu, Savet EU posebno je pozdravio diskusije u okviru G7 o stvaranju ”boljih prilika za svet”.

Ministri spoljnih poslova EU pozvali su na podsticanje investicija i mobilizaciju javnog i privatnog sektora u cilju obezbeđivanja ”vidljivosti delovanja EU” i efikasnosti saradnje sa partnerima.

BONUS VIDEO Dan koji je odredio sudbinu Jugoslavije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar