Izrael Palestina rat Rafa Gaza Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je Izrael dužan, u skladu sa međunarodnim pravom, da osigura bezbednost civila u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze.

„Prisiljavanje civila da se evakuišu iz Rafe je neprihvatljivo“, napisao je Borelj na mreži X.

On je pozvao Izrael da ne nastavlja kopnenu operaciju u Rafi, ističući da bi to dodatno pogoršalo ionako tešku humanitarnu krizu.

I predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je da su neprihvatljive naredbe izraelskih vlasti za evakuaciju civila iz Rafe, na jugu Pojasa Gaze, zbog ofanzive na taj grad.

PROČITAJTE JOŠ

„Pozivamo izraelsku vladu da poštuje međunarodno humanitarno pravo i zahtevamo da ne preduzima kopnenu operaciju u Rafi. Prelazni punktovi moraju u potpunosti funkcionisati i omogućiti dostavu esencijalne humanitarne pomoći za izgladnele palestinske civile“, poručio je Mišel u objavi na platformi Iks.

Izraelska vojska pozvala je juče stanovnike naselja u centralnom delu Rafe da se evakuišu dok nastavlja operaciju protiv Hamasa u tom gradu.

Izrael Palestina rat Rafa Gaza Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izraelski ratni kabinet u četvrtak uveče je odobrio „ograničeno proširenje“ vojne operacije u Rafi.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima u Gazi (UNRWA) saopštila je da je oko 300.000 ljudi pogođeno naredbama za evakuaciju u Rafi i Džabaliji, ali da bi brojeve verovatno mogli biti i veći jer su to gusto naseljena područja.

Oko milion Palestinaca, koji su pobegli od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze, našlo je utočište u Rafi.

BONUS VIDEO Prof. dr Marija Đorić o napadu Izraela na Iran: “Sukob koji je otvorio vrata pakla”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare