Kraljica Elizabeta Foto: PAUL GROVER / AFP / Profimedia

Veliku Britaniju zabrinulo je saopštenje Bakingemske palate da je kraljica Elizabeta (96) stavljena pod stalni lekarski nadzor zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. Ipak, mnoge ovo saopštenje nije iznenadilo obzirom da Elizabeta ima podugačak spisak bolesti u svom zdravstvenom kartonu.

Poslednje u nizu dolazi nakon toga što je kraljica, prvi put u istoriji, novog premijera nije dočekala u Bakingemskoj palati, već je zbog lošeg zdravstvenog stanja to učinila u zamku Balmoral u Škotskoj, u koji je otišla na letnjem odmoru.

Inače, zabrinutost za zdravlje kraljice Elizabete II traje mesecima unazad, obzirom da je kraljica nekoliko puta otkazala svoje zvanične obaveze zbog narušenog zdravlja i otežanog kretanja. Zbog toga je, između ostalog, u maju propustila državno otvaranje parlamenta prvi put u 59 godina.

Takođe je bila odsutna sa većine svojih proslava platinastog jubileja.

Pročitajte još:

U februaru imala koronu

Prethodno je javnost bila zabrinuta i krajem februara ove godine kada je saopšteno da kraljica ima koronavirus.

Bakingemska palata saopštila 21. februara je Elizabeta ima „blage simptome nalik prehladi“, jer je primila sve tri doze vakcine protiv koronavirusa.

U oktobru je bila u bolnici

Prošle godine, 20. oktobra, provela je noć u privatnoj bolnici Kralj Edvard VII u centru Londona, što je njen prvi boravak u bolnici tokom proteklih osam godina.

Portparol Bakingemske palate rekao je da je primljena na rutinske kontolne preglede, kao i da je puštena iz bolnice dan nakon prijema.

Sledećeg meseca nije mogla da prisustvuje Cenotafu u nedelju nakon što je uganula leđa. Nakon toga je, 12. oktobra, fotografisana sa štapom za hodanje. I tada joj je bilo naloženo da odmara i zbog toga je otkazala niz angažmana.

Katarakta, zapaljenje sluznice želuca

Ipak, do sada najozbiljnije situacije dogodile su se 2013. i 2018. godine.

Naime, pre devet godina, Elizabeta je hospitalizovana nakon što je pretrpela gadni napad gastroenteritisa – infekciju i zapaljenje sluznice želuca i creva koja se manifestuje povraćanjem, prolivom i grčevima u trbuhu.

Pet godina kasnije, 2018. godine, imala je operaciju katarakte na jednom oku.

Sva dešavanja o kraljici pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Marija Ratković: Kraljevska porodica uliva stabilnost u nesigurnim vremenima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar