Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Blumberg njuz je saopštio da je pokrenuo "disciplinsku akciju" protiv određenog broja urednika, nakon što je taj medij "preuranjeno" objavio vest o prošlonedeljnoj istorijskoj razmeni zarobljenika između Rusije i SAD, navodeći da je to moglo da ugrozi bezbednost Amerikanaca koji su pušteni.

U imejlu osoblju u ponedeljak, glavni urednik Džon Mikletvejt napisao je da je određen broj osoblja kažnjen, mada kompanija nije rekla ni ko, ni koliko, niti koja je tačno kazna, piše Gardijan.

Najmanje jedan novinar koji je radio na priči je otpušten, u retkom slučaju u kojem je novinar kažnjen zato što je odlučio da objavi veliku vest koju su verovatno prethodno pregledali viši urednici u Blumbergu.

„Prošlog četvrtka, preuranjeno smo objavili priču o oslobađanju Ivana Gerškoviča i drugih zatvorenika, što je moglo da ugrozi pregovore o razmeni, uz pomoć kojih su oslobođeni“, napisao je Mikletvejt u poruci osoblju, u koju je Gardijan imao uvid.

Dodao je da „iako se priča završila dobro, radilo se o jasnom kršenju uredničkih standarda, zbog kojih se redakciji Blumberga veruje širom sveta“.

Blumberg je prvi objavio da su novinar Volstrit džournala Gerškovič i ostali zarobljeni američki građani pušteni kao deo najveće razmene zarobljenika između Moskve i Vašingtona od Hladnog rata, dok je avion u kojem su bili još leteo iz Moskve ka Ankari, gde je izvršena razmena.

Novinar Evan Gerškovič Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ubrzo je jedan urednik Blumberga napisao na mreži X: „To je bila jedna od najvećih časti u mojoj karijeri da pomognem u objavljivanju ove vesti. Volim svoj posao i svoje kolege“.

Objavljivanje vesti je izazvalo ogorčenje drugih medija, uključujući Volstrit džournal, koji su tu vest držali pod embargom sve dok razmena nije završena i zatvorenici nisu bezbedno izašli iz ruskog pritvora (tvit urednika je kasnije je obrisan).

Mikletvejt je rekao da je poslao pisano izvinjenje američkim taocima koji su bili deo razmene, među kojima su bili i Gerškovič, bivši marinac Pol Vilan i novinarka Alsu Kurmaševa.

Novinar Evan Gerškovič Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SAD su razmenile 16 američkih, nemačkih i ruskih građana u zamenu za osam Rusa, uključujući i nekoliko špijuna i osuđenih ubica u nemačkom zatvoru.

„Nakon pune istrage koju smo sproveli prethodnih nekoliko dana, danas smo sproveli disciplinski postupak protiv određenog broja umešanih i preispitaćemo svoje postupke kako bismo obezbedili da se promašaji poput ovog više nikad ne ponove“, napisao je glavni urednik Blumberga u izvinjenju.

U vrlo retkom slučaju, Blumberg je najverovatnije otpustio najmanje jednog reportera koji je učestvovao u priči.

Prema pisanju Njujork magazina i Vašington posta, Dženifer Džejkobs, izveštačica Blumberga iz Bele kuće, ne radi više za taj medij.

Gardijanu je u Blumberg njuzu rečeno da je danas poslednji dan za Džejkobs u tom mediju. Pokušavajući da stupi u kontakt sa Džejkobsovom, reporter Gardijana je upućen da se obrati drugom novinaru koji pokriva Belu kuću.

U objavi na mreži X, Džejkobs je napisala da nije svesno prekršila ikakav embargo što se tiče puštanja Gerškoviča, dodajući da je blisko sarađivala sa urednicima na priči.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kao novinar, ideja da bih mogla da ugrozim bezbednost kolege me duboko uznemirava, do nivoa koji je teško opisati. Veoma sam srećna što su Gerškovič i ostali kod kuće“, napisala je ona.

Dodala je da je na priči radila ruku pod ruku sa urednicima, čvrsto se držeći uredničkih standarda i vodiča.

„Ni u jednom trenutku nisam ništa uradila što je svesno bilo u suprotnosti sa embargom ili što bi bilo koga dovelo u opasnost“, poručila je Džejkobs.

Portparol Blumberga je odbio da komentariše unutrašnju istragu, uključujući i koji viši urednik je pregledao članak i da li će i on biti otpušten.

„Novinari nemaju zadnju reč kada se radi o tome kada će članak biti objavljen i sa kojim naslovom. Ovdašnji lanac događaja može da se desi bilo kojem novinaru čiji zadatak je izveštavanje. Zato i postoje uredničke provere“, napisala je Džejkobs u svojoj objavi.

BONUS VIDEO: Ruski špijuni u Sloveniji trebalo bi da budu deo velike razmene zarobljenika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar