Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia/EPA PHOTO EPA FILES/STRINGER/Shutterstock

Federalna uprava policije BiH podnela je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izveštaj o počinjenom krivičnom delu protiv Davora Savičića iz Doboja. Upravo je ovaj Srbin je optužen da se kao dobrovoljac učlanio u ozloglašenu rusku paravojnu formaciju Vagner i da ratuje u Ukrajini, kao i da je na čelu formiranja "Srpske jedinice" u okviru ruske vojske.

Kako je saopšteno iz FUP-a, izveštaj je podnesen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo „Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“ i „Organizovanje terorističke grupe“ iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U saradnji sa INTERPOL-om i Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Federalna uprava policije je prikupila dokaze da se Davor Savičić pridružio paravojnoj ruskoj jedinici „Vagner“.

Prema pisanju britanskog „Gardijana“, očekuje se da će do 1. septembra više stotina regruta iz Srbije stići u jedan od kampova ruske vojske u Moskvi.

Do sada je regrutovano oko 50 srpskih boraca, a očekuje se da će kontingent rasti do 500 regruta. Biće deo regularnih jedinica ruske armije, a „Srpska jedinica“ će biti uključena u 106. Padobransku diviziju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Procesom je rukovodio upravo Davor Savčić, poznat kao „Vuk“, Srbin iz Bosne i Hercegovine koji duži period živi u Rusiji te je osoba od poverenja državnih vlasti, piše portal Klix.

Savčić je bio pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) u vreme kada je istu predvodio Milorad Ulemek Legija, koji je pravosnađno osuđen za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Prethodno se borio kao plaćenik u grupi Vagner u Ukrajini 2014. godine, a nešto kasnije, 2016. i u Siriji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar