Asraf Gani
Ašraf Gani Foto:EPA-EFE/STRINGER

Bivši predsednik Avganistana Ašraf Gani izjavio je da nije imao drugi izbor nego da iznenada napusti Kabul kada su talibani došli do glavnog grada, i negirao da su vođeni pregovori o mirnoj predaji vlasti toj ekstremističkoj grupi.

U danas objavljenom intervjuu za britanski BBC, Gani je rekao da mu je savetnik dao svega nekoliko minuta da donese odluku o napuštanju Kabula.

PROČITAJTE JOŠ:

Gani je negirao i rasprostranjene optužbe da je otišao iz Avganistana sa milionima ukradenog novca.

Njegov iznenadni i tajni odlazak iz Kabula 15. avgusta ostavio je grad bez vođstva u vreme kada su SAD i NATO privodili kraju haotično povlačenje iz Avganistana posle 20 godina.

„Ujutru tog dana nisam ni slutio da ću otići u kasno posle podne“, rekao je Gani.

Njegove izjave za BBC se protivreče iskazima drugih bivših avganistanskih zvaničnika.

Bivši avganistanski predsednik Hamid Karzai rekao je nedavno Asošiejted presu da je Ganijev odlazak sprečio vladine pregovarače, među kojima je i sam bio, da posle 11 sati pregovora postignu sporazum sa talibanima, koji su se obavezali da će ostati izvan Kabula.

Nakon što je shvatio da su ministri odbrane i unutrašnjih poslova i šef policije pobegli, Karzai je pozvao talibane da uđu u Kabul i „zaštite stanovništvo, kako zemlja i grad ne bi upali u haos“.

Sa druge strane, Gani je za BBC kazao da je pobegao kako bi „sprečio uništenje Kabula“, tvrdeći da su dve rivalske frakcije među talibanima bile spremne da uđu u grad i da započnu krvavu bitku za kontrolu.

Za sada nema dokaza o ulasku sukobljenih frakcija talibana u grad o kojem je Gani govorio.

Talibani, dugogodišnji pobunjenici, koji su u danima pre ulaska u Kabul zauzeli veći deo zemlje, brzo su preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom.

Bonus video: Talibani na ulicama Kabula

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar